Od jakiegoś czasu miałam wielką chęć na pyszny sernik! Puszysty i wilgotny jednocześnie. Z polewą czekoladową, i niczym więcej. Na kruchym cieście lub tak jak zrobiłam ja- na herbatnikach. Nie było więc wyjścia jak sobie po prostu upiec. Przepis ze strony Moje wypieki poleciła mi Szwagierka i pamiętając smak sernika od niej. długo się nie zastanawiałam ;)
Wyrósł niewiele, ale za to był równy jak stół i - co najważniejsze- nie popękał czego się szczerze obawiałam!
Pamiętajcie, by składniki na sernik miały temperaturę pokojową- wszystkie z wyjątkiem śmietanki.
Składniki na blaszkę 24x36cm
Ok 20 sztuk maślanych herbatników
1300g sera białego
10 jajek
1¾ szklanki cukru
2 łyżki cukru z wanilią
120g masła 82%
300ml śmietanki 30%
Skórka otarta z dwóch pomarańczy
1 budyń waniliowy (proszek)
2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
1 tabliczka mlecznej czekolady
50ml słodkiej śmietanki
Sposób przygotowania:
Ser mielimy minimum podwójnie. Masło topimy i studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy na puszystą masę razem z cukrem i
cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy uprzednio zmielony twaróg, masło, oraz
budyń i mąkę. W osobnych naczyniach ubijamy białka ze szczyptą soli oraz śmietankę
kremówkę- do uzyskania sztywnego kremu. Przekładamy zarówno pianę z białek jak
i kremówkę do masy serowej. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników. Sernika
nie należy zbytnio napowietrzać, bo będzie nam pięknie rósł, ale po upieczeniu
równie efektownie opadnie.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki- jeden obok
drugiego. Wylewamy masę serową i wyrównujemy. Blachę z sernikiem układamy na
większej blaszce- najlepiej tej głębszej z wyposażenia piekarnika i wypełniamy
wrzącą wodą do połowy wysokości. Wkładamy do nagrzanego do 170⁰C piekarnika na
15 minut, a następnie zmniejszamy temp. do 160⁰ i pieczemy jeszcze 55 minut.
Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i nie wyciągając
sernika pozostawiamy go na min. kilka godzin (u mnie cała noc).
Wystudzony sernik smarujemy polewą: Śmietankę podgrzewamy, wrzucamy
posiekaną czekoladę i pozostawiamy na dwie minuty. Po tym czasie mieszamy
całość i przekładamy na ciasto. Wyrównujemy, dekorujemy.
uwielbiam wszelkie serniki a Twój wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń