Nigdy nie byłam zwolenniczką zup mlecznych, owsianek i słodkich śniadań. Raczej zawsze, po części z przyzwyczajenia, wybierałam słoną wersję- wszelkie kanapki z mnóstwem warzyw, które leciały jak tylko zrobiłam pierwszego kęsa, omlet... Tak jest mi wygodniej i zdecydowanie szybciej. Na samą myśl, że rano, po przebudzenie mam poświęcić jeszcze z 30 minut na przygotowanie śniadania skutecznie mnie od tego pomysłu odciąga. Od jakiegoś czasu zmieniłam trochę nawyk żywieniowy i jem po prostu płatki z mlekiem. Zdarza się też- tak jak w przypadku tego autorskiego pomysłu Zosi Cudny, który troszkę pod siebie zmodyfikowałam, że śniadanie przygotowuję wcześniejszego wieczoru. Jak nie w całości, to przynajmniej tyle, by z samego rana poświęcić na dokończenie jak najmniej czasu. I dla mnie to najlepsze rozwiązanie. A jakie śniadania Wy preferujecie?!
Składniki dla 2-3 osób:
½ litra mleka roślinnego
3 łyżki kaszy jaglanej
2 łyżki płatków owsianych
1 jabłko
25g orzechów włoskich+ kilka do dekoracji
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki rodzynek
2 łyżki syropu z daktyli lub klonowego
Szczypta soli
Łyżeczka soku z limonki i skórka z niej otarta
Sposób przygotowania:
Mleko gotujemy, na wrzące
wsypujemy przepłukaną dokładnie kaszę, płatki owsiane i szczyptę soli. Gotujemy
około 30 minut na małym ogniu, często mieszając, by nic nie przywarło. Do zupy
dodajemy jabłko starte na drobnych oczkach, sok z limonki oraz posiekane
orzechy, rodzynki i żurawinę. Gotujemy jeszcze około 10 minut, po czym
nakładamy na talerz, dosładzamy syropem i dekorujemy pozostałymi orzechami i
skórką otartą z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.