Pamiętajcie, że każde drożdżowe ciasto można przygotować dzień wcześniej i wstawić do wyrastania do lodówki. Tym sposobem rankiem wystarczy ciasto ocieplić przez ok 20 minut, a następnie zaplec tak jak w przypadku tych wianuszków lub po prostu uformować okrągłe bułeczki.
Składniki na 6 małych wianuszków (ja przygotowałam 2 małe i jeden większy, który w trakcie pieczenia stracił pierwotny kształt):
250ml mleka
½ kg mąki
50g świeżych drożdży Babuni
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 całe jajko
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
80g masła
⅓
łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 jajko na jeden wianuszek
Odrobina roztopionego masła
Kolorowa posypka
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy do max temp. 40⁰C i łączymy z cukrem, cukrem
waniliowym oraz drożdżami. Mieszamy i pozostawiamy na ok 10minut do
podrośnięcia.
Masło topimy i studzimy.
Do misy miksera przesiewamy mąkę z solą, wbijamy jajko oraz żółtka.
Dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy przez ok 3 minuty. W tym czasie
stopniowo dodajemy masło. Wyrobione ciasto przekładamy do czystej miski
wysmarowanej olejem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na 6 równych części, a każdą na dwa kawałki. Podsypujemy
delikatnie mąką i rolujemy na długość ok 30cm. Dwie długie części krzyżujemy ze
sobą i skręcamy z jednej oraz drugiej strony. Splatamy końce i nadajemy okrągły
lub owalny kształt. W środku układamy surowe, pomalowane barwnikiem (lub nie)
jajko i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Przed pieczeniem smarujemy roztopionym masłem i dekorujemy posypką.
Wkładamy do nagrzanego do 180
C piekarnika na ok 20 minut.
Wianuszki
mogą doskonale spełniać rolę wielkanocnego chlebka!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.