Składniki:
1 kg szynki wp.
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
500g pieczarek
2 czerwone papryki
1 słoik ogórków konserwowych
2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego #Pudliszki
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka masła
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju rumienimy posiekany czosnek oraz drobno pokrojoną
cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy oczyszczone z błon i pokrojone w kostkę
mięso. Podlewamy 500ml przegotowanej, zimnej wody i dusimy pod przykryciem do
miękkości- w trakcie, jeśli woda zbytnio odparowała, dolewamy nowej.
Na drugiej patelni, na maśle dusimy pokrojone w talarki pieczarki,
dodajemy pokrojone w krótkie paski papryki oraz obrane i pokrojone w talarki
ogórki. Dusimy chwilę razem, po czym wraz z miękkim mięsem przekładamy do
garnka. Odrobinę wywaru łączymy z koncentratem pomidorowym oraz śmietaną, po
czym przekładamy do całości. W ⅓
szklanki zimnej wody mieszamy mąkę, tak by nie było grudek i wlewamy do garnka.
Doprawiamy do smaku słodką papryką, solą oraz pieprzem. Możemy także dorzucić
szczyptę cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.