Pomysł na takie kotlety zrodził się w mojej głowie jeszcze przed świętami. Jako że w święta gościłam u siebie Rodzinę na obiedzie, chciałam podać coś innego niż tradycyjny schabowy. Zrobiłam więc próbę, z której byłam naprawdę zadowolona. Delikatny pomidorowy smak, dużoooo sera i co najważniejsze- soczyste mięso! Dzięki pieczeniu w wysokiej temperaturze filety były naprawdę fajnie dopieczone, nie suche i odrobinę chrupiące. Nie wyciekła z nich nawet odrobina tłuszczu. Nie miałam więc dylematu, co podać Gościom, a o tym jak smakowały niech świadczy fakt, że cała reszta mięs praktycznie została, a te zapiekanki rozeszły się w mig!
Składniki na ok 6 sztuk:
2 duże filety z kurczaka
1 małe jajko
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego #Pudliszki
Sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 pełna szklanka płatków kukurydzianych
300g pieczarek
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżki oleju
200g startego sera żółtego
1 kulka mozzarelli
Szczypiorek
Sposób przygotowania:
Pieczarki myjemy i kroimy w
plasterki lub drobniej. Olej podgrzewamy, dodajemy posiekaną cebulę, a gdy się
zeszkli- także przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i
całkowicie odparowujemy. Filety myjemy, odcinamy polędwiczki, a następnie
dzielimy kotleta wzdłuż na pół. Oprószamy solą oraz pieprzem i delikatnie rozbijamy.
Jajko mieszamy z koncentratem pomidorowym, odrobiną soli oraz pieprzu. Płatki
kukurydziane mielimy, ale niezbyt drobno. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w
pomidorowym jajku i układamy na płatkach, tak by przykleiły się tylko z jednej
strony, od spodu. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posypujemy startym serem, pieczarkami i układamy plaster sera mozzarelli.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C (grzanie dolne) na 10 minut, po czym skręcamy
temperaturę do 180⁰, zmieniamy na grzałkę góra-dół i dopiekamy przez 10 minut. Podajemy
na ciepło z ulubionymi dodatkami- np. ziemniaczki, surówki.
Ale świetna patelnia :) gdzie ją kupiłaś? przepis też pewnie wyśmienity :)
OdpowiedzUsuń