Trzecia wersja wielkanocnego deseru dziś jest w zdrowszej odsłonie. Do przygotowania kremu użyłam budyniu jaglanego, który swego czasu Wam pokazywałam i który robię z przepisu Dominiki Wójciak. Całość fajnie się równoważy :)
Składniki na okrągłą formę do tart
Ciasto:
200g mąki
Skórka otarta z jednej pomarańczy
100g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany
50g cukru pudru
Szczypta soli
Krem budyniowy:
½ szklanki kaszy jaglanej
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki miodu
Szczypta soli
2 czerwone pomarańcze
100g masła
Dodatkowo:
1 galaretka pomarańczowa
Opcjonalnie draże pomarańczowe do dekoracji
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę rozcieramy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy
gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami folii i nakładamy na formę
do tarty. Nakłuwamy widelcem, obciążamy fasolą i pieczemy przez 15 minut w
piekarniku nagrzanym do 180⁰C. Zdejmujemy papier z obciążeniem i dopiekamy
kolejne 15 minut. Studzimy.
Pomarańczowy krem budyniowy:
Kaszę jaglaną moczymy w wodzie przez całą noc, a następnie porządnie
płuczemy. Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na
małym ogniu przez 30 minut, często mieszając. Gorącą kaszę przekładamy do
blendera kielichowego, dodajemy miód, masło oraz obrane pomarańcze. Miksujemy
na gładki krem i ciepły wylewamy na przestudzony spód. Chłodzimy kilka godzin,
a następnie zalewamy tężejącą pomarańczową galaretką rozpuszczoną w 350ml wody.
Dekorujemy według upodobania- ja użyłam w tym celu potłuczonych draży.\
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.