Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 7 kwietnia 2019

Mazurek różany

Kolejny na liście mazurków. Obłędny w smaku, słodki- czyli taki jaki powinien być, no i przede wszystkim wygląda bajecznie :) Spośród trzech, które dla Was zrobiłam, to właśnie ten był moim naj, ale nie ma się co dziwić, bo ja za słodkim to na koniec świata pójdę, byleby zjeść ;)
Jest taki pastelowy, a zarazem wiosenny, że sama osobiście, jak już zrobiłam, to nie mogłam wziąć się za krojenie. Ale jak już pokroiłam, to rozszedł się w moment ;)



Składniki na ciasto:

120g masła
200g mąki tortowej
1 żółtko
1 łyżka śmietany
50g cukru pudru
1 łyżka sypkiego cukru różanego

Żelka malinowa:
150g malin
1 galaretka malinowa
250 ml wody

Krem różany:
120ml śmietanki 30%
1 tabliczka białej czekolady
1 łyżka różanego cukru pudru
125g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru różanego

Dodatkowo:
Świeże owoce lub kwiaty do dekoracji

Sposób przygotowania

Ciasto:
Wszystkie składniki siekamy, zagniatamy, a następnie owijamy folią i chłodzimy w zamrażarce przez 45 minut. Schłodzone wałkujemy na grubość ok 4-5mm, wycinamy kształt jajka, a z reszty formujemy ozdobne brzegi. Przekładamy na blaszkę do pieczenia, nakłuwamy, obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą wyłożoną na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C. Po 15 minutach ściągamy obciążenie i dopiekamy kolejne 15 minut (do zrumienienia). Studzimy.

Żelka malinowa:
Galaretkę rozpuszczamy w 250ml gorącej wody, dodajemy mrożone maliny i od razu miksujemy. Przelewamy przez sitko, by pozbyć się pestek i studzimy. Jeśli na wierzchu utworzyła się piana, to ją ściągamy. Gęstniejącą galaretkę wylewamy na schłodzony spód. Odstawiamy do całkowitego stężenia.

Krem:
Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej wrzucamy połamaną czekoladę, pozostawiamy na ok 2 minuty, a następnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Odbieramy do kieliszka dosłownie 2 łyżki i rozpuszczamy w niej cukier różany.
Pozostałą śmietankę chłodzimy, a następnie ubijamy z różanym cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Wylewamy na zastygłą żelkę. Robimy kleksy z pozostawionej różanej śmietanki i wykałaczką nadajemy nieregularne kształty. Schłodzonego mazurka dekorujemy żywymi kwiatami, owocami, cukrem różanym i np. czekoladowymi jajkami.


1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.