Jest taki pastelowy, a zarazem wiosenny, że sama osobiście, jak już zrobiłam, to nie mogłam wziąć się za krojenie. Ale jak już pokroiłam, to rozszedł się w moment ;)
Składniki na ciasto:
200g mąki tortowej
1 żółtko
1 łyżka śmietany
50g cukru pudru
1 łyżka sypkiego cukru różanego
Żelka malinowa:
150g malin
1 galaretka malinowa
250 ml wody
Krem różany:
120ml śmietanki 30%
1 tabliczka białej czekolady
1 łyżka różanego cukru pudru
125g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru różanego
Dodatkowo:
Świeże owoce lub kwiaty do dekoracji
Sposób przygotowania
Ciasto:
Wszystkie składniki siekamy, zagniatamy, a następnie owijamy folią i
chłodzimy w zamrażarce przez 45 minut. Schłodzone wałkujemy na grubość ok
4-5mm, wycinamy kształt jajka, a z reszty formujemy ozdobne brzegi. Przekładamy
na blaszkę do pieczenia, nakłuwamy, obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą
wyłożoną na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C.
Po 15 minutach ściągamy obciążenie i dopiekamy kolejne 15 minut (do
zrumienienia). Studzimy.
Żelka malinowa:
Galaretkę rozpuszczamy w 250ml gorącej wody, dodajemy mrożone maliny i
od razu miksujemy. Przelewamy przez sitko, by pozbyć się pestek i studzimy. Jeśli
na wierzchu utworzyła się piana, to ją ściągamy. Gęstniejącą galaretkę wylewamy
na schłodzony spód. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
Krem:
Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej wrzucamy połamaną czekoladę,
pozostawiamy na ok 2 minuty, a następnie mieszamy do uzyskania gładkiej
konsystencji.
Odbieramy do kieliszka dosłownie 2 łyżki i rozpuszczamy w niej cukier
różany.
Pozostałą śmietankę
chłodzimy, a następnie ubijamy z różanym cukrem pudrem i serkiem mascarpone.
Wylewamy na zastygłą żelkę. Robimy kleksy z pozostawionej różanej śmietanki i
wykałaczką nadajemy nieregularne kształty. Schłodzonego mazurka dekorujemy
żywymi kwiatami, owocami, cukrem różanym i np. czekoladowymi jajkami.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń