Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 30 kwietnia 2019

Faszerowane papryki

Jeszcze tak na koniec dnia przyszłam do Was z faszerowaną papryką. Taką, którą zrobicie z pozostałości po niedzielnym rosole, bo nie dość, że mięso zużyjecie, to śmiało rosołu możecie użyć jako bazy na sos. Czasem zdarza się też, że jest resztka ugotowanego ryżu, więc tym bardziej wtedy należy skorzystać właśnie z takiego prostego rozwiązania ;)




Składniki dla 2 osób:


2 papryki
60g ryżu
200g chudego, gotowanego mięsa
1 mała cebula
Kilka gałązek świeżej pietruszki
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego #Pudliszki
2 łyżki masła
Sól, pieprz do smaku

Sos pomidorowy:
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka domowego bulionu
¾ szklanki wody
½ małego słoiczka koncentratu pomidorowego #Pudliszki
Szczypta cukru
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Ugotowane mięso- najlepsze rosołowe- mielimy w maszynce. Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebulkę drobno siekamy i szklimy na maśle. Składniki na farsz mieszamy razem z koncentratem pomidorowym i doprawiamy do smaku. Papryki myjemy i osuszamy. Odcinamy górę (max 1½cm) i usuwamy gniazda nasienne. Przygotowanym farszem nadziewamy papryki, przykrywamy daszkiem i układamy w naczyniu do zapiekania. 

Sos:

Na rozgrzanej oliwie rumienimy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek, dodajemy domową bulionetkę i zalewamy wodą. Gdy się zagotuje dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku i zalewamy przygotowane wcześniej papryki. Wstawiamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na 15 minut, po czym skręcamy temp. do 170⁰C i pozostawiamy jeszcze na kolejne 15. Podajemy na ciepło.

Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.