Składniki dla 2 osób:
2 papryki
60g ryżu
200g chudego, gotowanego mięsa
1 mała cebula
Kilka gałązek świeżej pietruszki
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego #Pudliszki
2 łyżki masła
Sól, pieprz do smaku
Sos pomidorowy:
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka domowego bulionu
¾ szklanki wody
½ małego słoiczka koncentratu pomidorowego #Pudliszki
Szczypta cukru
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Ugotowane mięso- najlepsze rosołowe- mielimy w maszynce. Ryż gotujemy al
dente w osolonej wodzie. Cebulkę drobno siekamy i szklimy na maśle. Składniki
na farsz mieszamy razem z koncentratem pomidorowym i doprawiamy do smaku.
Papryki myjemy i osuszamy. Odcinamy górę (max 1½cm) i usuwamy gniazda nasienne.
Przygotowanym farszem nadziewamy papryki, przykrywamy daszkiem i układamy w
naczyniu do zapiekania.
Sos:
Na rozgrzanej oliwie rumienimy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek,
dodajemy domową bulionetkę i zalewamy wodą. Gdy się zagotuje dodajemy
koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku i zalewamy przygotowane wcześniej
papryki. Wstawiamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na 15 minut, po czym
skręcamy temp. do 170⁰C i pozostawiamy jeszcze na kolejne 15. Podajemy na
ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.