Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 6 kwietnia 2019

Mazurek z zieloną herbatą

Kochani myślę, że już czas zasypać Was wielkanocnymi propozycjami, a dokładniej... mazurkami ;) Mam ich całe trzy, do tego babka i drożdżowe wianuszki. Trzymajcie kciuki bym do świąt uporała się z publikacją, bo choć przepisy napisane, zdjęcia porobione, to wrzucić jest mi ciężko 😜
Na pierwszy ogień idzie mazurek z herbatą matcha. Byłam w szoku, jak zobaczyłam ile pochłonął mój młodszy syn. Jadł go bez opamiętania, a przyznam Wam szczerze, że z całej trójki był najmniej słodki!




Składniki na formę ok 19x28cm

Ciasto:
175g mąki tortowej
1 żółtko
1 łyżka śmietany
80g masła
35g cukru pudru
Szczypta soli

Krem:
120ml słodkiej śmietanki
1 tabliczka białej czekolady
1 łyżka oryginalnej zielonej herbaty matcha
125g serka mascarpone
1 galaretka agrestowa
Ewentualnie szczypta zielonego barwnika w proszku

Dodatkowo:
Świeże truskawki, pestki granatu i białe pokruszone bezy do dekoracji

Sposób przygotowania

Ciasto:
Wszystkie składniki siekamy ze sobą, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalnika na ok 45 minut. Po tym czasie wałkujemy na prostokąt odrobinę większy od blaszki, tak by ciasto naszło na boki formy. Nakłuwamy, obciążamy fasolą wysypaną na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 15 minut, ostrożnie zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy kolejne 10-12 minut (do zrumienienia). Studzimy.

Krem:
Galaretkę rozpuszczamy w 180ml gorącej wody i studzimy. Śmietankę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do gorącej wkładamy białą czekoladę, łyżkę herbaty i przykrywamy. Po ok 3 minutach intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i koloru. Studzimy, schłodzoną ubijamy z dodatkiem serka mascarpone, a następnie galaretkę. Wylewamy od razu na upieczony spód. Dekorujemy pestkami granatu i (lub) truskawkami.
Przed podaniem mazurek posypujemy pokruszonymi bezikami (nie wcześniej, gdyż bezy rozpuszczą się pod wpływem masy).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.