Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 3 kwietnia 2019

Naleśnikowe rollsy z mięsem

Nie raz wspominałam Wam, że nie lubię marnować jedzenia, a jeśli chodzi o mięso- chyba szczególnie. Zawsze gdy gotuję rosół, mam dylemat co zrobić z ugotowanym mięsem. Najczęściej ląduje obrane w zamrażarce i czeka na odpowiednią ilość, z której później robię uszka, krokiety lub po prostu pierogi. Tym razem było inaczej. W planach miałam naleśniki z mięsem, ale po krótkim zastanowieniu doszłam do wniosku, że jak przecież połączę jedno z drugim, to nie dość, że będzie więcej farszu to i smarować będzie lepiej. I tak zrobiłam! By nie były zbyt mdłe i suche, podlałam sosem pomidorowym, ale nic nie stoi na przeszkodzie by dodatkowo podać je z filiżanką czerwonego barszczu. 
Co ważne- porcja z tego przepisu jest naprawdę spora! Śmiało możecie przygotować rollsy na przyjęcie, a podpiec dopiero wtedy, jak już goście wypiją kawę :)



Składniki na ok. 20 sztuk naleśników (40 rollsów)

Naleśniki:
500ml mleka 2%
250ml lekko zmineralizowanej wody mineralnej
2 jajka
3 szklanki mąki
1 nie za duża łyżeczka soli
2 łyżki oleju rzepakowego

Nadzienie:
500g drobiowego gotowanego mięsa (waga po gotowaniu)
500g surowego mięsa mielonego wieprzowego
1 duża marchewka
1 duża cebula
1 mała pietruszka
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju rzepakowego
Mały pęczek pietruszki
Przyprawy:
Sól, pieprz do smaku
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku suszonego lub świeżego

Sos pomidorowy:
2 łyżki oleju
1 słoiczek (200g) koncentratu pomidorowego Pudliszki
½ szklanki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
Sól, pieprz do smaku

Masło do wysmarowania formy
100g drobno startego sera żółtego

Sposób przygotowania

Naleśniki:
Składniki miksujemy ze sobą. Gotowe ciasto pozostawiamy na ok 30 minut, by odpoczęło, po czym na rozgrzanej patelni smażymy w miarę cienkie naleśniki.

Farsz:
Gotowane mięso drobiowe mielimy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy się zrumienią, wrzucamy startą na średnich oczkach marchewkę, a gdy zmięknie- wrzucamy surowe mięso. Podsmażamy chwilę i łączymy z mielonym. Dobrze wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Sos pomidorowy:
Olej rozgrzewamy, wrzucamy posiekany drobno czosnek, a następnie koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dolewamy wodę. Doprawiamy do smaku cukrem, tymiankiem, solą i pieprzem.

Przygotowanie:
Każdy naleśnik smarujemy farszem, zawijamy boki do środka (ale dosłownie same brzegi) i zawijamy w rulonik. Przecinamy na pół i wykładamy „otwartą” stroną do góry. Naleśniki polewamy przygotowanym sosem i wkładamy do nagrzanego do 170⁰C piekarnika na ok 30 minut. Po tym czasie posypujemy startym serem i podpiekamy jeszcze 5 minut. Podajemy na ciepło, śmiało w towarzystwie czerwonego barszczu lub solo.

Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań


1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.