Co ważne- porcja z tego przepisu jest naprawdę spora! Śmiało możecie przygotować rollsy na przyjęcie, a podpiec dopiero wtedy, jak już goście wypiją kawę :)
Składniki na ok. 20 sztuk naleśników (40 rollsów)
Naleśniki:
500ml mleka 2%
250ml lekko zmineralizowanej wody mineralnej
2 jajka
3 szklanki mąki
1 nie za duża łyżeczka soli
2 łyżki oleju rzepakowego
Nadzienie:
500g drobiowego gotowanego mięsa (waga po gotowaniu)
500g surowego mięsa mielonego wieprzowego
1 duża marchewka
1 duża cebula
1 mała pietruszka
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju rzepakowego
Mały pęczek pietruszki
Przyprawy:
Sól, pieprz do smaku
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku suszonego lub świeżego
Sos pomidorowy:
2 łyżki oleju
1 słoiczek (200g) koncentratu pomidorowego Pudliszki
½ szklanki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
Sól, pieprz do smaku
Masło do wysmarowania formy
100g drobno startego sera żółtego
Sposób przygotowania
Naleśniki:
Składniki miksujemy ze sobą. Gotowe ciasto pozostawiamy na ok 30 minut,
by odpoczęło, po czym na rozgrzanej patelni smażymy w miarę cienkie naleśniki.
Farsz:
Gotowane mięso drobiowe mielimy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy
posiekaną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy się zrumienią,
wrzucamy startą na średnich oczkach marchewkę, a gdy zmięknie- wrzucamy surowe
mięso. Podsmażamy chwilę i łączymy z mielonym. Dobrze wyrabiamy do uzyskania jednolitej
konsystencji.
Sos pomidorowy:
Olej rozgrzewamy, wrzucamy posiekany drobno czosnek, a następnie
koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dolewamy wodę. Doprawiamy do smaku cukrem,
tymiankiem, solą i pieprzem.
Przygotowanie:
Każdy naleśnik smarujemy farszem, zawijamy boki do środka (ale dosłownie
same brzegi) i zawijamy w rulonik. Przecinamy na pół i wykładamy „otwartą”
stroną do góry. Naleśniki polewamy przygotowanym sosem i wkładamy do nagrzanego
do 170⁰C piekarnika na ok 30 minut. Po tym czasie posypujemy startym serem i
podpiekamy jeszcze 5 minut. Podajemy na ciepło, śmiało w towarzystwie czerwonego
barszczu lub solo.
Świetny przepis :), gorąco polecam.
OdpowiedzUsuń