Poza tym, zostało trochę ciast, które czekają na zdjęcia i dziś koniecznie muszę się za nie zabrać.
Jajek mi nie zostało, ale gdybyście mieli jeszcze jakieś ugotowane na twardo, to pamiętajcie, że świetną alternatywą są kotlety jajeczne. Pomysł na jedne z nich są już na blogu, ale dziś kolejne, z dodatkiem kaszy jaglanej. Mi osobiście smakowały bardziej, niż te tradycyjne ;)
Składniki na 10 kotlecików:
½ szklanki kaszy jaglanej
1½ szklanki mleka
8 jajek ugotowanych na twardo
3 jajka surowe
2 łyżki bułki tartej
Pęczek koperku
Sól, pieprz do smaku
Dodatkowo bułka tarta do obtoczenia kotletów i olej rzepakowy do
smażenia.
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku, przesypujemy do rondelka z
grubym dnem, zalewamy mlekiem i lekko solimy. Gotujemy na małym ogniu przez ok
20 minut, często mieszając, by nie przywarło. Miękką kaszę studzimy, a
następnie łączymy z posiekanymi drobno jajkami na twardo, jajkami surowymi,
posiekanym koperkiem, bułką tartą i przyprawami. Wyrabiamy do uzyskania
jednolitej konsystencji. Nabieramy w dłonie odrobinę farszu i formujemy na
kształt płaskiego kotleta lub jak ja- na kształt walca. Obtaczamy w bułce
tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z ulubioną
surówką lub sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.