Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Makowiec na cieście krucho - drożdżowym

Przygotowania do Świąt trwają :)
W moim domu zawsze na Wigilijnym stole był tradycyjny makownik zwijany w cieście drożdżowym. W tym roku pomysł nieco inny, zaczerpnięty z zeszytu Teściowej.



Składniki:

Na formę prostokątną o wymiarach ok 24x36cm
Masa makowa:
1/2 kg suchego maku
1 szklanka cukru
1/2 szklanki miodu np. wielokwiatowego
2 jajka
60g masła
100g rodzynek
100g mieszanki keksowej
skórka otarta z 1 pomarańczy
100g orzechów włoskich
aromat migdałowy
ziarenka z 1 laski wanilii
ewentualnie 50ml spirytusu lub rumu

Ciasto:
500g mąki
250g masła lub margaryny (ja użyłam Palmy z Bielmaru)
2 jajka
4 żółtka
4 łyżki kwaśnej śmietany
60g drożdży
4 łyżki cukru
szczypta soli

Wierzch:
cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Mak zalewamy gorącą wodą, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Mieszając co jakiś czas, gotujemy ok 35 minut. Następnie mak odcedzamy na sitka wyłożone gazą i pozostawiamy do całkowitego odciśnięcia się wody. Mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa, a następnie łączymy z dwoma żółtkami. 



2. Masło topimy wraz z cukrem, dodajemy miód. Gorące wlewamy do maku. Dodajemy bakalie: orzechy, mieszankę keksową, skórkę z pomarańczy, wanilię, aromat i rodzynki- przelane gorącą wodą lub maczane ok 1h w alkoholu. Jeśli moczymy w alkoholu, to dodajemy z całym płynem. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy.


3. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części.




4. Rozwałkować pierwszy placek, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta, masa makowa i ostatni płat, który dziurkujemy widelcem.





5. Całość wstawiamy do nagrzanego do 150-160 st C piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę. Posypujemy cukrem pudrem.

Efekt końcowy:


 

13 komentarzy:

  1. Takie makowiec z dużą ilością maku to ja uwielbiam :) Zapisuje i będzie jutro robione ciacho na święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyglada.a czy przed wlozeniem do piekarnika musi wyrosnac na brytwannie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mam maszynki do zmielenia maku czy moge zmielic na sucho w mlynku do kawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz w sklepach można bez problemu dostać w torebkach mak już mielony. Ugotuj go jak w przepisie, odcedź i później zmieszaj z żółtkami bez mielenia. Myślę że będzie ok ;)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.