By tradycji stało się zadość na Wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą, np takich jak u mnie.
Składniki:
Na ok 80 sztuk:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
1 jajko
ok 1 szklanki przegotowanej, ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
0,5kg kiszonej kapusty
30 dkg suszonych grzybów (prawdziwki, kozaki) moczonych w wodzie lub mleku ok. 12 godzin
1 duża lub dwie małe cebule
5 dkg margaryny np. Palma
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Obraną cebulę drobno siekamy, podsmażamy na margarynie.
2. Grzyby przecedzamy, drobno kroimy i dodajemy wraz z posiekaną kiszoną kapustą do podsmażonej cebuli. Smażymy ok 30 minut mieszając od czasu do czasu.
Składniki:
Na ok 80 sztuk:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
1 jajko
ok 1 szklanki przegotowanej, ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
0,5kg kiszonej kapusty
30 dkg suszonych grzybów (prawdziwki, kozaki) moczonych w wodzie lub mleku ok. 12 godzin
1 duża lub dwie małe cebule
5 dkg margaryny np. Palma
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Obraną cebulę drobno siekamy, podsmażamy na margarynie.
2. Grzyby przecedzamy, drobno kroimy i dodajemy wraz z posiekaną kiszoną kapustą do podsmażonej cebuli. Smażymy ok 30 minut mieszając od czasu do czasu.
3. Gotowy farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
5. Wałkujemy na grubość ok 3 mm, szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz i
zlepiamy. Obtaczamy w mące żeby nie przykleiły się do powierzchni na
którą będziemy je odkładać.
6. Gotowe pierożki wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy ok 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Ps. Kapustę przed smażeniem możemy przepłukać w zimnej wodzie- będzie mniej kwaskowa.
Gotowe pierożki możemy omaścić odrobiną masła lub podsmażoną na maśle cebulką.
Efekt końcowy:
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Świąteczne potrawy" na zBLOGowanych :) Zbieramy wszystkie ciekawe świąteczne przepisy :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, Twoje pierogi prezentują się nad wyraz apetycznie. :) Postaram się otworzyć Twoje danie w tym roku, jeśli jednak mi się nie uda to zawsze mogę jeszcze zamówić catering świąteczny, który oferuje dziś wiele firm.
OdpowiedzUsuń