Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 5 grudnia 2014

Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami

By tradycji stało się zadość na Wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą, np takich jak u mnie.


Składniki:

Na ok 80 sztuk:
Ciasto:

1 kg mąki pszennej
1 jajko
ok 1 szklanki przegotowanej, ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli

Farsz:

0,5kg kiszonej kapusty
30 dkg suszonych grzybów (prawdziwki, kozaki) moczonych w wodzie lub mleku ok. 12 godzin
1 duża lub dwie małe cebule
5 dkg margaryny np. Palma
sól, pieprz do smaku
  

Sposób przygotowania:

1. Obraną cebulę drobno siekamy, podsmażamy na margarynie. 


2. Grzyby przecedzamy, drobno kroimy i dodajemy wraz z posiekaną kiszoną kapustą do podsmażonej cebuli. Smażymy ok 30 minut mieszając od czasu do czasu.


3. Gotowy farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


4. Z podanych składników zagniatamy ciasto. 


5. Wałkujemy na grubość ok 3 mm, szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Obtaczamy w mące żeby nie przykleiły się do powierzchni na którą będziemy je odkładać.



6. Gotowe pierożki wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy ok 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. 


Ps. Kapustę przed smażeniem możemy przepłukać w zimnej wodzie- będzie mniej kwaskowa.
Gotowe pierożki możemy omaścić odrobiną masła lub podsmażoną na maśle cebulką.

Efekt końcowy:


3 komentarze:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Świąteczne potrawy" na zBLOGowanych :) Zbieramy wszystkie ciekawe świąteczne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, Twoje pierogi prezentują się nad wyraz apetycznie. :) Postaram się otworzyć Twoje danie w tym roku, jeśli jednak mi się nie uda to zawsze mogę jeszcze zamówić catering świąteczny, który oferuje dziś wiele firm.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.