Przygotowania do Świąt trwają :)
W moim domu zawsze na Wigilijnym stole był tradycyjny makownik zwijany w cieście drożdżowym. W tym roku pomysł nieco inny, zaczerpnięty z zeszytu Teściowej.
Wierzch:
W moim domu zawsze na Wigilijnym stole był tradycyjny makownik zwijany w cieście drożdżowym. W tym roku pomysł nieco inny, zaczerpnięty z zeszytu Teściowej.
Składniki:
Na formę prostokątną o wymiarach ok 24x36cm
Masa makowa:
1/2 kg suchego maku
1 szklanka cukru
1/2 szklanki miodu np. wielokwiatowego
2 jajka
60g masła
100g rodzynek
100g mieszanki keksowej
skórka otarta z 1 pomarańczy
100g orzechów włoskich
aromat migdałowy
ziarenka z 1 laski wanilii
ewentualnie 50ml spirytusu lub rumu
Ciasto:
500g mąki
250g masła lub margaryny (ja użyłam Palmy z Bielmaru)
2 jajka
4 żółtka
4 łyżki kwaśnej śmietany
60g drożdży
4 łyżki cukru
szczypta soli
Masa makowa:
1/2 kg suchego maku
1 szklanka cukru
1/2 szklanki miodu np. wielokwiatowego
2 jajka
60g masła
100g rodzynek
100g mieszanki keksowej
skórka otarta z 1 pomarańczy
100g orzechów włoskich
aromat migdałowy
ziarenka z 1 laski wanilii
ewentualnie 50ml spirytusu lub rumu
Ciasto:
500g mąki
250g masła lub margaryny (ja użyłam Palmy z Bielmaru)
2 jajka
4 żółtka
4 łyżki kwaśnej śmietany
60g drożdży
4 łyżki cukru
szczypta soli
Wierzch:
cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Mak zalewamy gorącą wodą, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia.
Mieszając co jakiś czas, gotujemy ok 35 minut.
Następnie mak odcedzamy na sitka wyłożone gazą i pozostawiamy do
całkowitego odciśnięcia się wody. Mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę
do mięsa, a następnie łączymy z dwoma żółtkami.
2. Masło topimy wraz z cukrem, dodajemy miód. Gorące wlewamy do maku.
Dodajemy bakalie: orzechy, mieszankę keksową, skórkę z pomarańczy,
wanilię, aromat i rodzynki- przelane gorącą wodą lub maczane ok 1h w
alkoholu. Jeśli moczymy w alkoholu, to dodajemy z całym płynem.
Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy.
3. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części.
4. Rozwałkować pierwszy placek, położyć połowę masy makowej, następnie
kolejny płat ciasta, masa makowa i ostatni płat, który dziurkujemy
widelcem.
5. Całość wstawiamy do nagrzanego do 150-160 st C piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę.
Posypujemy cukrem pudrem.
Efekt końcowy:
Cudny makowiec i bardzo ładne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńTakie makowiec z dużą ilością maku to ja uwielbiam :) Zapisuje i będzie jutro robione ciacho na święta ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Czekam na zdjęcie makownika:)
Usuńapetyczna kosteczka)))
OdpowiedzUsuńCieszę się że się podoba, dziękuję!
Usuńwszamałabym :D
OdpowiedzUsuńNie krępuj się :)
UsuńSuper wyglada.a czy przed wlozeniem do piekarnika musi wyrosnac na brytwannie.
OdpowiedzUsuńJa od razu włożyłam do nagrzanego piekarnika ;)
UsuńDziekuje za odpowiedz
UsuńNie mam maszynki do zmielenia maku czy moge zmielic na sucho w mlynku do kawy?
OdpowiedzUsuńTeraz w sklepach można bez problemu dostać w torebkach mak już mielony. Ugotuj go jak w przepisie, odcedź i później zmieszaj z żółtkami bez mielenia. Myślę że będzie ok ;)
Usuń