Ponieważ dawno nie piekłam żadnego ciacha, naszło mnie na eksperyment z
serkiem mascarpone i masą makową. Jak dla mnie pychotka:) A Wam polecam
zrobić, żeby się przekonać :)
Składniki:
Tortownica 26cm:
Biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki krupczatki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg pokruszonych wafelków czekoladowych
szczypta soli
Masa makowa:
1 serek mascarpone (250g)
3 łyżki cukru pudru
250g śmietany 30%
350g masy makowej z puszki np Helio
Ponadto:
puszka brzoskwiń (ok 800g)
paczka wafli okrągłych
1 galaretka brzoskwiniowa ewentualnie pomarańczowa
1/3 słoika marmoladki deserowej z truskawką Jamar
1/3 puszki masy kajmakowej
Sposób przygotowania:
1. Z wafli wycinamy 4 krążki wielkości tortownicy (tak by się zmieściły w środku). Rozpuszczamy również galaretkę w ilości wody podanej na opakowaniu.
2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz pokruszone wafelki i mieszamy drewnianą łyżką, by składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków nie smarujemy, ewentualnie na dno możemy dać papier do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika, piekąc ok 25-30 minut, aż do suchego patyczka.
3. Przygotowujemy masę makową. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, na końcu masę makową i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
4. Z biszkopta ścinamy wierzch (cieniutką warstwę). Smarujemy 1/3 masy makowej. Przykrywamy jednym płatem wafla i układamy połówki brzoskwiń. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odkładamy do lodówki.
5. Na zastygniętą warstwę brzoskwiniową nakładamy 1/2 masy makowej. Przykrywamy waflem, smarujemy marmoladką deserową, przykładamy kolejny płat wafla, smarujemy masą kajmakową i ostatnim już krążkiem przykrywamy wierzch. Całość smarujemy resztą masy makowej.
Ps. Jeśli zależy nam na czasie, warstwę brzoskwiniową możemy zrobić dzień wcześniej. Na dno tortownicy wykładamy folię spożywczą, na to płat wafla i dalej jak w opisie- brzoskwinie oraz tężejąca galaretka. Na drugi dzień gotową warstwę delikatnie przenosimy na masę makową.
Składniki:
Tortownica 26cm:
Biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki krupczatki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg pokruszonych wafelków czekoladowych
szczypta soli
Masa makowa:
1 serek mascarpone (250g)
3 łyżki cukru pudru
250g śmietany 30%
350g masy makowej z puszki np Helio
Ponadto:
puszka brzoskwiń (ok 800g)
paczka wafli okrągłych
1 galaretka brzoskwiniowa ewentualnie pomarańczowa
1/3 słoika marmoladki deserowej z truskawką Jamar
1/3 puszki masy kajmakowej
Sposób przygotowania:
1. Z wafli wycinamy 4 krążki wielkości tortownicy (tak by się zmieściły w środku). Rozpuszczamy również galaretkę w ilości wody podanej na opakowaniu.
2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz pokruszone wafelki i mieszamy drewnianą łyżką, by składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków nie smarujemy, ewentualnie na dno możemy dać papier do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika, piekąc ok 25-30 minut, aż do suchego patyczka.
3. Przygotowujemy masę makową. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, na końcu masę makową i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
4. Z biszkopta ścinamy wierzch (cieniutką warstwę). Smarujemy 1/3 masy makowej. Przykrywamy jednym płatem wafla i układamy połówki brzoskwiń. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odkładamy do lodówki.
5. Na zastygniętą warstwę brzoskwiniową nakładamy 1/2 masy makowej. Przykrywamy waflem, smarujemy marmoladką deserową, przykładamy kolejny płat wafla, smarujemy masą kajmakową i ostatnim już krążkiem przykrywamy wierzch. Całość smarujemy resztą masy makowej.
Ps. Jeśli zależy nam na czasie, warstwę brzoskwiniową możemy zrobić dzień wcześniej. Na dno tortownicy wykładamy folię spożywczą, na to płat wafla i dalej jak w opisie- brzoskwinie oraz tężejąca galaretka. Na drugi dzień gotową warstwę delikatnie przenosimy na masę makową.
Efekt końcowy:
i wspaniale smakuje :)
OdpowiedzUsuńDoskonałości się nie skopiuje - ciasta na stronie to sama perfekcja -misterna praca - Kopiuj fotografie i tekst to zbyt łatwa czynność-nie warto nawet o tym myśleć - w ciastach jest poezja baśniowa - uczta,bankiet z podawanym alkoholem - to zmarnowanie czasu- Bardzo słoneczne wykonanie - Pozdrawiam( Andrzej
OdpowiedzUsuń