Kolejna propozycja na domową wędlinę, która by była smaczna potrzebuje troszkę czasu. Ale spokojnie- do świąt zdążycie :)
Składniki:
70 dkg chudej karkówki
1 mała główka czosnku
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
1/4 szklanki oleju
1 łyżka przyprawy do karkówki
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżeczka przyprawy egejskiej do mięs
1 płaska łyżeczka cząbru
1 rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso należy oczyścić, umyć i zamarynować dzień wcześniej tak by całą noc przeleżało w przyprawach. Czosnek obieramy, połowę zgniatamy w prasce. Mięso przekładamy do pojemnika, który możemy szczelnie zamknąć i nacieramy dokładnie tłuszczem, a następnie wcieramy zgnieciony czosnek z każdej strony. Posypujemy zmieszanymi ze sobą przyprawami, również od spodu. Do pojemnika dodajemy listki laurowe, ziela angielskie oraz pozostałe ząbki czosnku- lekko zgniecione nożem. Tak zamarynowane mięso odkładamy na ok 20 godzin do lodówki, przewracając je co jakiś czas w naczyniu, by góra zbyt nie wyschła.
2. Kolejnego dnia karkówkę wraz z tłuszczykiem i pozostałymi przyprawami przekładamy do rękawa, mocno związujemy i wstawiamy do zimnego piekarnika ustawiając temp. 170 st C. Pieczemy ok 2 godzin. Rękaw rozcinamy dopiero po wyjęciu mięsa z piekarnika. Karkówkę studzimy, a następnie odkładamy do lodówki na ok 2 godzinki. Podajemy z ulubioną sałatką lub jako dodatek do chleba.
Ps. Wędlina zachowa dłużej świeżość jeśli po upieczeniu będziemy ją trzymać nadal w zamkniętym pojemniku.
Składniki:
70 dkg chudej karkówki
1 mała główka czosnku
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
1/4 szklanki oleju
1 łyżka przyprawy do karkówki
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżeczka przyprawy egejskiej do mięs
1 płaska łyżeczka cząbru
1 rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso należy oczyścić, umyć i zamarynować dzień wcześniej tak by całą noc przeleżało w przyprawach. Czosnek obieramy, połowę zgniatamy w prasce. Mięso przekładamy do pojemnika, który możemy szczelnie zamknąć i nacieramy dokładnie tłuszczem, a następnie wcieramy zgnieciony czosnek z każdej strony. Posypujemy zmieszanymi ze sobą przyprawami, również od spodu. Do pojemnika dodajemy listki laurowe, ziela angielskie oraz pozostałe ząbki czosnku- lekko zgniecione nożem. Tak zamarynowane mięso odkładamy na ok 20 godzin do lodówki, przewracając je co jakiś czas w naczyniu, by góra zbyt nie wyschła.
2. Kolejnego dnia karkówkę wraz z tłuszczykiem i pozostałymi przyprawami przekładamy do rękawa, mocno związujemy i wstawiamy do zimnego piekarnika ustawiając temp. 170 st C. Pieczemy ok 2 godzin. Rękaw rozcinamy dopiero po wyjęciu mięsa z piekarnika. Karkówkę studzimy, a następnie odkładamy do lodówki na ok 2 godzinki. Podajemy z ulubioną sałatką lub jako dodatek do chleba.
Ps. Wędlina zachowa dłużej świeżość jeśli po upieczeniu będziemy ją trzymać nadal w zamkniętym pojemniku.
Efekt końcowy:
Pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny blog :)
OdpowiedzUsuńAn@Mari
www.anamarisworld.blogspot.com
Bardzo dziękuję :)
UsuńSmacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuń