Moja wersja mocno kokosowego lecz niezbyt słodkiego sernika z polewą bounty.
Składniki:
Tortownica o śr. 28cm
Spód:
150g herbatników
8 dkg margaryny Palma (Bielmar)
1 czekolada deserowa
1 czekolada biała
Ser:
4 jajka
1/2 kg sera białego (podwójnie zmielonego), ewentualnie z wiaderka
4 łyżki cukru kryształu
1 budyń śmietankowy
160g mleczka kokosowego
150g kokosu
7 dkg margaryny Palma (Bielmar)
Polewa:
2 batony bounty
1 czekolada mleczna
50g kokosu+ 10g do posypania całości
30g drobno pokruszonych herbatników
1/3 szklanki mleka
5 dkg margaryny Palma (Bielmar)
Sposób przygotowania:
1. Palcami kruszymy herbatniki, czekolady siekamy drobno nożem. Całość mieszamy i wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180st C.
2. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Dodajemy zmielony ser, budyń śmietankowy, mleczko kokosowe, kokos oraz roztopioną i przestudzoną margarynę. Mieszamy i łączymy z ubitą pianą z pozostałych białek.
3. Masę serową wylewamy na podpieczony spód , wyrównujemy i wkładamy na 1 godzinę do piekarnika. Pieczemy w 150st C, po czym pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku na 1 godzinę.
4. Polewa: Czekoladę, batony, margarynę, mleko i herbatniki roztapiamy i mieszamy w kąpieli wodnej. Na końcu dosypujemy kokos i wylewamy na wierzch sernika. Całość posypujemy resztą kokosu i odkładamy do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc.
Efekt końcowy:
Składniki:
Tortownica o śr. 28cm
Spód:
150g herbatników
8 dkg margaryny Palma (Bielmar)
1 czekolada deserowa
1 czekolada biała
Ser:
4 jajka
1/2 kg sera białego (podwójnie zmielonego), ewentualnie z wiaderka
4 łyżki cukru kryształu
1 budyń śmietankowy
160g mleczka kokosowego
150g kokosu
7 dkg margaryny Palma (Bielmar)
Polewa:
2 batony bounty
1 czekolada mleczna
50g kokosu+ 10g do posypania całości
30g drobno pokruszonych herbatników
1/3 szklanki mleka
5 dkg margaryny Palma (Bielmar)
Sposób przygotowania:
1. Palcami kruszymy herbatniki, czekolady siekamy drobno nożem. Całość mieszamy i wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180st C.
2. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Dodajemy zmielony ser, budyń śmietankowy, mleczko kokosowe, kokos oraz roztopioną i przestudzoną margarynę. Mieszamy i łączymy z ubitą pianą z pozostałych białek.
3. Masę serową wylewamy na podpieczony spód , wyrównujemy i wkładamy na 1 godzinę do piekarnika. Pieczemy w 150st C, po czym pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku na 1 godzinę.
4. Polewa: Czekoladę, batony, margarynę, mleko i herbatniki roztapiamy i mieszamy w kąpieli wodnej. Na końcu dosypujemy kokos i wylewamy na wierzch sernika. Całość posypujemy resztą kokosu i odkładamy do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc.
Serniki uwielbiam. Wygląda smakowicie i ten kokos :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuń