Smaczne kotleciki z dodatkiem pieczarek i szpinaku urozmaicą Twój obiad. Aromatyczne i chrupiące.
Składniki:
Na 10 kotlecików:
1 duża pierś kurczaka
2 kulki mrożonego szpinaku
10 dkg pieczarek
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 jajko
250ml mleka 3.2%
płaska łyżeczka soli
pół płaskiej łyżeczki pieprzu
mąki tyle, by ciasto było bardzo gęste (ok. 300g)
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i osuszamy na papierowym ręczniku.
2. Mleko, jajko i gałkę muszkatołową mieszamy ze sobą. Stopniowo dodajemy mąkę, tak by powstała bardzo gęsta masa.
3. Pieczarki kroimy w małe plastry (ja użyłam rozmrożonych) i razem z miękkim szpinakiem dodajemy do masy.
4. Na koniec dosypujemy kawałki kurczaka i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
5. Masę nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiany kolor. Przed podaniem odsączamy na papierowym ręczniku.
Składniki:
Na 10 kotlecików:
1 duża pierś kurczaka
2 kulki mrożonego szpinaku
10 dkg pieczarek
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 jajko
250ml mleka 3.2%
płaska łyżeczka soli
pół płaskiej łyżeczki pieprzu
mąki tyle, by ciasto było bardzo gęste (ok. 300g)
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i osuszamy na papierowym ręczniku.
2. Mleko, jajko i gałkę muszkatołową mieszamy ze sobą. Stopniowo dodajemy mąkę, tak by powstała bardzo gęsta masa.
3. Pieczarki kroimy w małe plastry (ja użyłam rozmrożonych) i razem z miękkim szpinakiem dodajemy do masy.
4. Na koniec dosypujemy kawałki kurczaka i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
5. Masę nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiany kolor. Przed podaniem odsączamy na papierowym ręczniku.
Efekt końcowy:
Jak ja dawno nie jadłam takich szarpanych kotletów! Twoje z dodatkiem szpinaku muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńAsiu pozdrawiam i zapraszam do siebie na konkurs :)