Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 13 grudnia 2014

Szpinakowe szarpańce

Smaczne kotleciki z dodatkiem pieczarek i szpinaku urozmaicą Twój obiad. Aromatyczne i chrupiące.


Składniki:

Na 10 kotlecików:
1 duża pierś kurczaka
2 kulki mrożonego szpinaku
10 dkg pieczarek
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 jajko
250ml mleka 3.2%
płaska łyżeczka soli
pół płaskiej łyżeczki pieprzu
mąki tyle, by ciasto było bardzo gęste (ok. 300g)
olej do smażenia


Sposób przygotowania:

1. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i osuszamy na papierowym ręczniku. 
2. Mleko, jajko i gałkę muszkatołową mieszamy ze sobą. Stopniowo dodajemy mąkę, tak by powstała bardzo gęsta masa. 


 3. Pieczarki kroimy w małe plastry (ja użyłam rozmrożonych) i razem z miękkim szpinakiem dodajemy do masy.


 4. Na koniec dosypujemy kawałki kurczaka i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 


5. Masę nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiany kolor. Przed podaniem odsączamy na papierowym ręczniku.


Efekt końcowy:

1 komentarz:

  1. Jak ja dawno nie jadłam takich szarpanych kotletów! Twoje z dodatkiem szpinaku muszą być pyszne :)
    Asiu pozdrawiam i zapraszam do siebie na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)