Warzywne pierożki drożdżowe z kawałkami kurczaka. Doskonała alternatywa
dla lubiących pizzę, choć nie do końca w "okrągłej" postaci.
Składniki:
Na 6 sztuk :
Ciasto:
600g mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
3 dkg drożdży
2 łyżki cukru kryształu
1 płaska łyżeczka soli
1/3 szklanki oleju
Farsz:
1 opakowanie warzyw włoskich
30 dkg pieczarek
1 pierś z kurczaka
po 1 płaskiej łyżeczce przypraw: bazylia, oregano, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie
sól, pieprz do smaku
2 łyżki sosu pomidorowego z czosnkiem+ 2 łyżki do smarowania krążków
3 kulki mozzarelli
1 łyżka margaryny
Sposób przygotowania:
1. W ciepłym, lecz nie gorącym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn mleczno drożdżowy, olej oraz sól. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kosteczki. Podsmażamy z przyprawami na odrobinie margaryny.
3. Dodajemy mrożone warzywa oraz pieczarki.
4. Do usmażonych warzyw dodajemy sos pomidorowy z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 kawałków, każdy wałkujemy na grubość ok 6 mm, mocno podsypując mąką. Smarujemy sosem pomidorowym.
6. Na jedną część krążka nakładamy farsz i kilka plasterków sera mozzarelli.
7. Zawijamy ciasto na kształt pieroga, mocno zgniatając, by w trakcie pieczenia nic nie wyciekło. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w temp 180 st C ok 25 minut.
Składniki:
Na 6 sztuk :
Ciasto:
600g mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
3 dkg drożdży
2 łyżki cukru kryształu
1 płaska łyżeczka soli
1/3 szklanki oleju
Farsz:
1 opakowanie warzyw włoskich
30 dkg pieczarek
1 pierś z kurczaka
po 1 płaskiej łyżeczce przypraw: bazylia, oregano, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie
sól, pieprz do smaku
2 łyżki sosu pomidorowego z czosnkiem+ 2 łyżki do smarowania krążków
3 kulki mozzarelli
1 łyżka margaryny
Sposób przygotowania:
1. W ciepłym, lecz nie gorącym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn mleczno drożdżowy, olej oraz sól. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kosteczki. Podsmażamy z przyprawami na odrobinie margaryny.
3. Dodajemy mrożone warzywa oraz pieczarki.
4. Do usmażonych warzyw dodajemy sos pomidorowy z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 kawałków, każdy wałkujemy na grubość ok 6 mm, mocno podsypując mąką. Smarujemy sosem pomidorowym.
6. Na jedną część krążka nakładamy farsz i kilka plasterków sera mozzarelli.
7. Zawijamy ciasto na kształt pieroga, mocno zgniatając, by w trakcie pieczenia nic nie wyciekło. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w temp 180 st C ok 25 minut.
Efekt końcowy:
WSPANIAŁE DANIE; UWIELBIAM !!ZAPRASZAM NA TURECKIE MINI-PIDE ;ŁÓDECZKI ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/tureckie-mini-pide.html
POZDRAWIAM
Dziękuję!
UsuńA Ty jak zwykle kusisz... :) Wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńA no widzisz, chociaż jedzeniem mogę :) Dzięki :)
Usuńsuper przepis na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńCzekam z niecierpliwością na opinię:) I oczywiście zdjęcie do galerii czytelników :)
Usuń