Takie choineczki to doskonała ozdoba naszego świątecznego stołu. Nie są
zbyt pracochłonne, a efekt zaskoczy niejednego Twojego Gościa.
Składniki:
Ciasto:
Na ok 5 choinek 10-cio cm.
- w zależności od foremek i inwencji twórczej :)
4 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny np. Palma
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
4 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
Ponadto:
kilka foremek jednego wzoru w różnych rozmiarach
Lukier w kolorze zielonym np Dr Oetkera lub wykonany samodzielnie z białka, cukru pudru i zielonego barwnika spożywczego
Ozdoby do dekoracji: kolorowe kuleczki, śnieżynki, posypki
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy drobne kawałki margaryny, żółtka, cukier, śmietanę oraz szczyptę soli. Całość siekamy, a następnie szybko wyrabiamy dłońmi. Gotowe odstawiamy na 30 minut do zamrażarki.
2. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 4 mm i wykrawamy odpowiednie kształty. Jeśli nie mamy foremek możemy użyć różnej wielkości szklanek, kubków, nakrętek. Gotowe dziurkujemy widelcem.
3. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Gotowe odkładamy na chwilkę do przestudzenia, po czym smarujemy przygotowanym własnoręcznie lub kupionym lukrem. Złożone od razu posypujemy ozdóbkami i pozostawiamy do całkowitego spojenia się elementów.
Składniki:
Ciasto:
Na ok 5 choinek 10-cio cm.
- w zależności od foremek i inwencji twórczej :)
4 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny np. Palma
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
4 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
Ponadto:
kilka foremek jednego wzoru w różnych rozmiarach
Lukier w kolorze zielonym np Dr Oetkera lub wykonany samodzielnie z białka, cukru pudru i zielonego barwnika spożywczego
Ozdoby do dekoracji: kolorowe kuleczki, śnieżynki, posypki
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy drobne kawałki margaryny, żółtka, cukier, śmietanę oraz szczyptę soli. Całość siekamy, a następnie szybko wyrabiamy dłońmi. Gotowe odstawiamy na 30 minut do zamrażarki.
2. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 4 mm i wykrawamy odpowiednie kształty. Jeśli nie mamy foremek możemy użyć różnej wielkości szklanek, kubków, nakrętek. Gotowe dziurkujemy widelcem.
3. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Gotowe odkładamy na chwilkę do przestudzenia, po czym smarujemy przygotowanym własnoręcznie lub kupionym lukrem. Złożone od razu posypujemy ozdóbkami i pozostawiamy do całkowitego spojenia się elementów.
Efekt końcowy:
Piękne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu:)
UsuńPrzesłodkie. :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję!
Usuń