Święta już tuż tuż, więc dla tych, którzy mają w planach przygotować
jakieś danie wigilijne, a niekoniecznie wiedzą jak się za nie zabrać ja
polecam tę kapustkę. Prosto, smacznie, tradycyjnie:)
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
30 dkg grzybów leśnych suszonych (podgrzybki, kozaki)
1 cebula
3 liście laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Grzyby zalewamy 1l. wody i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godzinę. Jeśli potrzeba- dolewamy ponownie odrobinę wody.
2. Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, dodajemy grzyby z całym wywarem i dolewamy ok 1.5l wody. Dodajemy cebulę, ziele oraz liście laurowe. Kapustę gotujemy ok 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
30 dkg grzybów leśnych suszonych (podgrzybki, kozaki)
1 cebula
3 liście laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Grzyby zalewamy 1l. wody i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godzinę. Jeśli potrzeba- dolewamy ponownie odrobinę wody.
2. Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, dodajemy grzyby z całym wywarem i dolewamy ok 1.5l wody. Dodajemy cebulę, ziele oraz liście laurowe. Kapustę gotujemy ok 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Efekt końcowy:
Fajny przepis. Pdopromuj go na www.dompelenpomyslow.pl :)
OdpowiedzUsuńAkurat na to jest teraz pora, szukam, a tu taki fajny przepis, dzięki
OdpowiedzUsuń