Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 31 marca 2015

Babka bez tłuszczu

Babka bez tłuszczu miała być tak naprawdę babką z tłuszczem. Przyznam się jednak szczerze- zapomniałam o nim :) Roztopiłam masło, a dokładnie margarynę i zostawiłam do przestudzenia... Babkę ukręciłam, przelałam do formy, wstawiłam do piekarnika, patrzę na kuchenkę, a tam tłuszcz :) Ale machnęłam ręką... Przecież nie będę wyciągać, mieszać ponownie i piec... I słusznie, bo była i tak smaczna :)  Zwłaszcza z filiżanką małej czarnej :)


 Składniki:

Na silikonową foremkę z kominem:

5 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1/3 buteleczki olejku pomarańczowego
1 serek homogenizowany naturalny
1/2 szklanki letniego mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
ok 10 małych czekoladowych jajeczek

Cukier puder do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:

1. Jajka wraz z cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy cukier waniliowy oraz olejek zapachowy i mleko. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy naprzemiennie z serkiem homogenizowanym cały czas ucierając.


 2. Gotową masę przelać do silikonowej foremki. Jeśli mamy inną najpierw musimy wysmarować ją tłuszczem, by nie było problemu przy wyciąganiu. Czekoladowe jajka układamy w niedalekich odstępach, lekko wpychamy je do masy za pomocą wykałaczki. Babkę pieczemy w temp. 170st C ok 50 minut. Jeśli wierzch zbytnio się rumieni, w trakcie możemy nakryć go folią aluminiową. Po upieczeniu nie wyciągamy z piekarnika przez ok 15 minut.


Czy babka jest upieczona sprawdzamy za pomocą wykałaczki. Podobnie jak biszkopt. Wykałaczka ma być sucha.

8 komentarzy:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)