Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 30 maja 2015

Jajka po hiszpańsku

Kiedyś już częstowałam Was bułeczkami z jajkiem na śniadanie. Dziś zapraszam na inną wersję- w kokilkach. A że pożywne i syte śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, to tym bardziej zachęcam do wypróbowania. 


Składniki:

4 pieczarki
10dkg kiełbasy np toruńskiej
1/2 opakowania warzyw na patelnię z grzybami leśnymi
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 średni pomidor
4 jajka
1 łyżka oleju
sól, pieprz, tymianek do smaku
1 łyżka margaryny do wysmarowania kokilek


Sposób przygotowania:

Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na łyżce oleju na rumiany kolor. Dodajemy pokrojone pieczarki, posiekaną cebulkę oraz czosnek, pomidor pokrojony w kostkę i mieszankę warzyw z grzybami leśnymi. Smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy do wysmarowanych kokilek robiąc na środku małe wgłębienie. Wbijamy po jednym jajku, delikatnie solimy i posypujemy suszonym tymiankiem. Wkładamy do nagrzanego do 100st C piekarnika na grzanie górne (ewentualnie grill z termoobiegiem) i zapiekamy. Długość zależy od tego, jakie jajko lubimy: lejące czy bardziej zapieczone.


 Takie śniadanie smakuje jeszcze lepiej w towarzystwie wafli ryżowych extra cienkich od Good Food :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)