Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 17 maja 2015

Kruche babeczki z kremem i owocami

Uwielbiam babeczki. 
Dawno, dawno temu robiła je moja Mama. Była w nich masa, galaretki i oczywiście owoce. 
Moja wersja jest z masą mascarpone z dodatkiem białej czekolady. Są bardzo kruche i delikatne. Cieszą nie tylko oko, ale i podniebienie :)



Składniki:

Na ok 40 babeczek:
Ciasto:
35 dkg margaryny
60 dkg mąki tortowej
20 dkg cukru pudru
4 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli

Krem:
250ml śmietany 30%
2 serki mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
1 biała czekolada
2 łyżki mleka

Dodatkowo:
60 dkg świeżych truskawek
10 dkg borówek 


Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w woreczek foliowy i odkładamy na godzinę do lodówki.
2. Ciasto dzielimy na kuleczki o średnicy ok 2 cm, każdą wylepiamy przygotowane formy na babeczki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 15 minut.
3. Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Studzimy. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder a następnie serki mascarpone i przestudzoną ale płynną czekoladę. Gotowym, schłodzonym kremem wypełniamy babeczki za pomocą szprycy, a następnie dekorujemy kawałkami owoców.


 Efekt końcowy:

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie słodkie maleństwa! Coś wspaniałego :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie Asiu, podziwiam że przy małym szkrabie znajdujesz czas na takie cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdybym cały dzień poświęcała tylko wychowaniu, chyba bym ześwirowała... :)

      Usuń
  3. Babeczki cudownie wyglądają, i zapewne tak samo smakują! Podziwiam Twój talent kulinarny! :-)

    OdpowiedzUsuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)