Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 16 grudnia 2015

Wigilijna kapusta z grochem

W moim rodzinnym domu nie ma tradycji jedzenia kapusty z grochem, za to u mojego Męża już tak :) Trzeba się więc dostosować i dogodzić Małżonkowi, choć i tak wiem, że nie ma to jak przygotowana przez Babcię- smakuje mu chyba najbardziej. Ale z czasem i ja dojdę do wprawy, tym bardziej, że przepis jeden, więc sam smak, to chyba kwestia doprawienia. 


Składniki:

Dla ok 4 osób
1/2 kg kiszonej kapusty (bez marchewki)
300g małego grochu jasiek
150g wędzonej słoniny
2 łyżki kminku
1 duża cebula
2 płaskie łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
4 ziarenka ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

1. Groch jasiek namaczamy całą noc. Następnego dnia zmieniamy wodę i nalewamy świeżej tak by było jej ok 3 cm ponad grochem, delikatnie solimy. Gotujemy do miękkości i do wygotowania prawie całej wody, pilnując by groch się nam nie przypalił. 
2. Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą. Siekamy drobniej, zalewamy wodą (2cm nad kapustą), dodajemy ziele angielskie oraz kminek. Gotujemy do miękkości ok godziny, jeśli wody nam znacznie ubyło, to odrobinkę dolewamy. 
3. Słoninę kroimy w kostkę, topimy. Przy końcu topnienia wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Do gotowej dodajemy 2 łyżki mąki i robimy zasmażkę. Przelewamy ją do gotującej się cały czas kapusty mieszając, by się nie przypalała. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na końcu mieszamy z grochem.


 Podajemy ze świeżym chlebkiem lub ziemniakami.


3 komentarze:

  1. U nas jest kapusta z grochem i grzybami suszonymi. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas też nie robi się kapusty z grochem, a ja chętnie bym taką zjadła:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)