Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 22 września 2016

Mielone z kapustą

Jak dobrze do Was wrócić ;) Chora jeszcze, ale już przynajmniej ze sprawnego komputera. Mam nadzieję, że nie będzie mi póki co robił przykrych niespodzianek...

Powinnam Was chyba czymś na słodko przywitać, ale- choć zdjęcia są- to przepisów nadal nie napisałam. Ale mięsożercy kotlecikami na pewno nie pogardzą, zwłaszcza, że czwartki to takie wydaje mi się typowo mięsne obiady, przynajmniej w naszej kulturze :) Mam rację?!



Składniki:

600g mielonego mięsa z szynki wp. 150g kapusty białej
1 cebula
1 jajko
2 ząbki czosnku
4 łyżki płatków owsianych
4 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia



Sposób przygotowania:

Młodą, białą kapustę myjemy i siekamy. Lekko nasalamy i pozostawiamy na ok pół godziny. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody, dodajemy mięso oraz pozostałej składniki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Najlepsze oczywiście cieplutkie :)

 

4 komentarze:

  1. U Ciebie jak zawsze pysznie i śliczne zdjęcia :). Powrotu do zdrowia życzę, a komputer niech nie robi przykrych niespodzianek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł!:)pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. też tak robię, ale piekę całość jako pieczeń. I można obwinąć jeszcze mięso przed pieczeniem liśćmi kapusty

    OdpowiedzUsuń
  4. zdrówka życzę i cierpliwości do komputera ;) a kotleciki pomysłowe :)

    OdpowiedzUsuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)