Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 26 stycznia 2017

Karnawałowe piwoszki

Pewnie nie jeden osobnik płci męskiej stwierdzi, że to marnotrawstwo i kto to widział tak traktować piwo 😱 Do tego przepisu idzie go jednak nie tak dużo, więc śmiało możemy je podzielić i część wypić.
Mamy karnawał, więc i takich słodkości powinno być u nas pod dostatkiem. 
Ciasteczka są kruche, delikatne i ... uzależniające!



Składniki:

4 szklanki mąki
1 kostka masła 

1 kostka margaryny
1 szklanka piwa

Dodatkowo:
marmolada
1 żółtko
cukier kryształ gruboziarnisty


Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto posiekać, a następnie wyrobić. Owinąć w woreczek i schować na całą noc do lodówki. Schłodzone ciasto wyciągamy, dzielimy na kilka mniejszych części i wałkujemy na grubość ok 3mm. Wycinamy kwadraty (5x5cm), kładziemy marmoladę i składamy po przekątnej, tak by powstał trójkąt. Smarujemy żółtkiem, posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w temp. 180st C do zrumienienia. 


 Ps. Z tej ilości wyjdzie ich baaardzo dużo!

6 komentarzy:

  1. w przepisie jest chyba błąd, kostka masła i kostka margaryny, na 4 szklanki mąki???

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze takie maleństwa uzależniają, schrupiesz jedno i jest tak pyszne, że musisz sięgnąć po kolejne :)

    OdpowiedzUsuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)