Bułeczki już upieczone? Tak, tak, te, na któe wczoraj zostawiłam Wam przepis 😄 Bo jeśli już je macie, to teraz pójdzie Wam "z górki". Wystarczy przemyć warzywka, pokroić wszystko i ugrillować małe kotleciki, które też przez to, że są cieniutkie smażą się naprawdę błyskawicznie.
Takie hamburgerki są fajnym rozwiązaniem na przyjęcie karnawałowe ze znajomymi czy ciepłą kolację w gronie Rodziny. Każdy na pewno z ochotą po nie sięgnie.
Jeśli więc planujecie w najbliższym czasie spotkanie i chcesz przygotować coś, co nasyci nie tylko oczy, to te hamburgery będą do tego idealne.
Składniki na 15 sztuk:
15 mini bułeczek do hamburgerów
1 duża główka sałaty 4 pomidory
1 ogórek świeży
3 ogórki konserwowe
800g mięsa mielonego wołowego
2 czerwone cebule
sól, pieprz
2 łyżki jogurtu naturalnego
musztarda
5 łyżek majonezu
ketchup
4 ząbki czosnku
opcjonalnie ser żółty (o którym ja po prostu zapomniałam 😂 )
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone łączymy z posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Dłonie zwilżamy olejem, nabieramy porcję mięsa (najlepiej od razu podzielić sobie na tyle części ile potrzebujemy), formujemy na kształt cieniutkiego, okrągłego kotlecika odrobinę większego niż średnica bułki i smażymy na patelni grillowej lub tak jak ja- na dwustronnym grillu elektrycznym.
2. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Bułki opiekamy w piekarniku. Każdą przekrawamy, z jednej strony smarujemy sosem czosnkowym, z drugiej majonezem. Kładziemy naprzemiennie po liściu sałaty, ogórka konserwowego, pomidora, porcji mięsa, kleksie ketchupu, ogórku świeżym, kolejnym plastrze pomidora i sałaty. Bułki "spinamy" wykałaczką, co ułatwia ich jedzenie 😋 Do przygotowania hamburgerów możemy także użyć sera żółtego, który w plasterkach kładziemy na porcję grillowanego mięsa, tak by się delikatnie roztopił.
Takie hamburgerki są fajnym rozwiązaniem na przyjęcie karnawałowe ze znajomymi czy ciepłą kolację w gronie Rodziny. Każdy na pewno z ochotą po nie sięgnie.
Jeśli więc planujecie w najbliższym czasie spotkanie i chcesz przygotować coś, co nasyci nie tylko oczy, to te hamburgery będą do tego idealne.
Składniki na 15 sztuk:
15 mini bułeczek do hamburgerów
1 duża główka sałaty 4 pomidory
1 ogórek świeży
3 ogórki konserwowe
800g mięsa mielonego wołowego
2 czerwone cebule
sól, pieprz
2 łyżki jogurtu naturalnego
musztarda
5 łyżek majonezu
ketchup
4 ząbki czosnku
opcjonalnie ser żółty (o którym ja po prostu zapomniałam 😂 )
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone łączymy z posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Dłonie zwilżamy olejem, nabieramy porcję mięsa (najlepiej od razu podzielić sobie na tyle części ile potrzebujemy), formujemy na kształt cieniutkiego, okrągłego kotlecika odrobinę większego niż średnica bułki i smażymy na patelni grillowej lub tak jak ja- na dwustronnym grillu elektrycznym.
2. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Bułki opiekamy w piekarniku. Każdą przekrawamy, z jednej strony smarujemy sosem czosnkowym, z drugiej majonezem. Kładziemy naprzemiennie po liściu sałaty, ogórka konserwowego, pomidora, porcji mięsa, kleksie ketchupu, ogórku świeżym, kolejnym plastrze pomidora i sałaty. Bułki "spinamy" wykałaczką, co ułatwia ich jedzenie 😋 Do przygotowania hamburgerów możemy także użyć sera żółtego, który w plasterkach kładziemy na porcję grillowanego mięsa, tak by się delikatnie roztopił.
Ja już jakiś czas zbieram się na wykonanie takich domowych bułek hamburgerowych i ciągle ich nie przygotowałam,więc wpraszam się na te pyszne hamburgerki ;)
OdpowiedzUsuńMonia swoje najlepsze, te kupne zdarzyło mi się raz jeść i szczerze? Jakieś takie sztuczne :/
Usuńhapnełabym jednego tak smakowicie na mnie patrzą z tych zdjęć :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że zdążyłaś, zanim się rozeszły :)
UsuńTakie burgery to ja lubię ;)
OdpowiedzUsuńA kto ich nie lubi :D Mogłabym jeść co drugi dzień :D
UsuńFajna propozycja - na karnawał jak znalazł :)
OdpowiedzUsuń