Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 5 stycznia 2017

Spaghetti w sosie brokułowym

Lubicie brokuły? Bo ja i owszem, ale za to moi domownicy jakoś niespecjalnie darzą go uczuciem 😁 O ile Męża nie zmienię, tak w Olku chciałam tę miłość jakoś zaszczepić. Próbuję więc wszelkimi metodami, ale przede wszystkim małymi kroczkami 😉 
Spaghetti było jednym z wielu tych kroków... Pokochać nie pokochał, ale za to ja mam kolejny ulubiony sos do spaghetti. A że makaroniara ze mnie trochę, to będzie jak znalazł gdy zdobędę kolejną sztukę tego zielonego warzywka 😄



Składniki dla 4 osób:

1 opakowanie makaronu spaghetti
1 łyżka oleju rzepakowego
1 duży brokuł
2 łyżki oleju kokosowego
2 ząbki czosnku
80g orzechów nerkowca
200ml słodkiej 30% śmietanki
20g tartego parmezanu
sól morska
pieprz kolorowy


Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego. Brokuła dzielimy na różyczki i również gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (pamiętając, by warzywo wrzucić do gotującej się wody, a nie do zimnej). Odcedzamy i miksujemy wraz z czosnkiem i 2/3 orzechów nerkowca. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy rozdrobnione warzywo i stopniowo dolewamy słodką śmietankę. Sos doprawiamy sola morską oraz kolorowym pieprzem. Mieszamy z odcedzonym makaronem. Pozostałe orzechy drobno siekamy i prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi oraz startym parmezanem każdą porcję.


zBLOGowani.pl

2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.