Lubicie brokuły? Bo ja i owszem, ale za to moi domownicy jakoś niespecjalnie darzą go uczuciem 😁 O ile Męża nie zmienię, tak w Olku chciałam tę miłość jakoś zaszczepić. Próbuję więc wszelkimi metodami, ale przede wszystkim małymi kroczkami 😉
Spaghetti było jednym z wielu tych kroków... Pokochać nie pokochał, ale za to ja mam kolejny ulubiony sos do spaghetti. A że makaroniara ze mnie trochę, to będzie jak znalazł gdy zdobędę kolejną sztukę tego zielonego warzywka 😄
Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie makaronu spaghetti
1 łyżka oleju rzepakowego
1 duży brokuł
2 łyżki oleju kokosowego
2 ząbki czosnku
80g orzechów nerkowca
200ml słodkiej 30% śmietanki
20g tartego parmezanu
sól morska
pieprz kolorowy
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego. Brokuła dzielimy na różyczki i również gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (pamiętając, by warzywo wrzucić do gotującej się wody, a nie do zimnej). Odcedzamy i miksujemy wraz z czosnkiem i 2/3 orzechów nerkowca. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy rozdrobnione warzywo i stopniowo dolewamy słodką śmietankę. Sos doprawiamy sola morską oraz kolorowym pieprzem. Mieszamy z odcedzonym makaronem. Pozostałe orzechy drobno siekamy i prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi oraz startym parmezanem każdą porcję.
Spaghetti było jednym z wielu tych kroków... Pokochać nie pokochał, ale za to ja mam kolejny ulubiony sos do spaghetti. A że makaroniara ze mnie trochę, to będzie jak znalazł gdy zdobędę kolejną sztukę tego zielonego warzywka 😄
Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie makaronu spaghetti
1 łyżka oleju rzepakowego
1 duży brokuł
2 łyżki oleju kokosowego
2 ząbki czosnku
80g orzechów nerkowca
200ml słodkiej 30% śmietanki
20g tartego parmezanu
sól morska
pieprz kolorowy
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego. Brokuła dzielimy na różyczki i również gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (pamiętając, by warzywo wrzucić do gotującej się wody, a nie do zimnej). Odcedzamy i miksujemy wraz z czosnkiem i 2/3 orzechów nerkowca. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy rozdrobnione warzywo i stopniowo dolewamy słodką śmietankę. Sos doprawiamy sola morską oraz kolorowym pieprzem. Mieszamy z odcedzonym makaronem. Pozostałe orzechy drobno siekamy i prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi oraz startym parmezanem każdą porcję.
proste i pyszne :) ja tam brokuły uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie makarony :)
OdpowiedzUsuń