Wspominałam Wam kiedyś, że uwielbiam mocno czekoladowe, wilgotne ciasta?
Na bazie biszkoptu brownie, który już Wam tutaj podawałam zrobiłam w te święta pyszne ciasto! Wystarczyło przełożyć je prostą masą serową, by wyczarować torcik, którego nie musiałam się wstydzić 😉 A jak szybko można je przygotować! Biszkopt piecze się sam, przygotowanie masy serowej, to dosłownie kilka minut (łącznie ze studzeniem galaretki), polewa i już- ciasto gotowe 😍
Składniki na blaszkę 28x19cm
Brownie:
120g ciemnego kakao
250ml wrzątku
125ml mleka
1 i 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
125g masła
275g cukru trzcinowego
165g cukru białego
125ml oleju rzepakowego
4 jajka
280g mąki tortowej
1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa serowa:
½ twarogu sernikowego z wiaderka
50g cukru pudru
1 galaretka agrestowa
Polewa:
1½ tabliczki czekolady mlecznej
3 łyżki mleka
20g masła
perełki do ozdoby
Sposób przygotowania:
1. Kakao zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, a następnie dolewamy mleko i ponownie łączymy składniki ze sobą. Pozostawiamy do przestudzenia. Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną i podwójnie przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Na najwolniejszych obrotach miksera powoli dolewamy olej, a po nim wbijamy po jednym jajku (kolejne dodajemy jak pierwsze jest całkowicie połączone z masą). Do masy dodajemy część przesianej mąki naprzemiennie z przygotowanym kakao- aż do wykorzystania całości.
2. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy przygotowany biszkopt i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 1 godzinę (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyciągamy z formy po ok 30 minutach. Ścinamy zaokrąglony wierzch, a następnie za pomocą np. nitki przekrawamy na 3 blaty.
3. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Ser mieszamy z dodatkiem cukru pudru i przestudzonej galaretki. Powstałą masą przekładamy nasze biszkopty.
4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło oraz mleko. Gorącą polewę rozprowadzamy na całej powierzchni naszego ciasta i dekorujemy perełkami.
Na bazie biszkoptu brownie, który już Wam tutaj podawałam zrobiłam w te święta pyszne ciasto! Wystarczyło przełożyć je prostą masą serową, by wyczarować torcik, którego nie musiałam się wstydzić 😉 A jak szybko można je przygotować! Biszkopt piecze się sam, przygotowanie masy serowej, to dosłownie kilka minut (łącznie ze studzeniem galaretki), polewa i już- ciasto gotowe 😍
Składniki na blaszkę 28x19cm
Brownie:
120g ciemnego kakao
250ml wrzątku
125ml mleka
1 i 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
125g masła
275g cukru trzcinowego
165g cukru białego
125ml oleju rzepakowego
4 jajka
280g mąki tortowej
1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa serowa:
½ twarogu sernikowego z wiaderka
50g cukru pudru
1 galaretka agrestowa
Polewa:
1½ tabliczki czekolady mlecznej
3 łyżki mleka
20g masła
perełki do ozdoby
Sposób przygotowania:
1. Kakao zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, a następnie dolewamy mleko i ponownie łączymy składniki ze sobą. Pozostawiamy do przestudzenia. Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną i podwójnie przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Na najwolniejszych obrotach miksera powoli dolewamy olej, a po nim wbijamy po jednym jajku (kolejne dodajemy jak pierwsze jest całkowicie połączone z masą). Do masy dodajemy część przesianej mąki naprzemiennie z przygotowanym kakao- aż do wykorzystania całości.
2. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy przygotowany biszkopt i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 1 godzinę (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyciągamy z formy po ok 30 minutach. Ścinamy zaokrąglony wierzch, a następnie za pomocą np. nitki przekrawamy na 3 blaty.
3. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Ser mieszamy z dodatkiem cukru pudru i przestudzonej galaretki. Powstałą masą przekładamy nasze biszkopty.
4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło oraz mleko. Gorącą polewę rozprowadzamy na całej powierzchni naszego ciasta i dekorujemy perełkami.
faktycznie ekspresowe ciasto, a jakie eleganckie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie)))
OdpowiedzUsuńWow! Super ciasto,szczególnie ten biszkopt miał się podoba :) pyszna propozycja jak zwykle Asiu :)
OdpowiedzUsuń