Może na zdjęciu tak niewyglądają, ale są naprawdę malutkie! Takie prawdziwe miniaturki, nadzienie pewnie byłoby ciężko na nich ułożyć 😌
Przygotowane przez Mamę rozeszły się błyskawicznie 😊 I nie tylko ja je podjadałam 😁
Składniki:
300g mąki tortowej
30g świeżych drożdży
1/3 szklanki kwaśnej, 18% śmietany
250g masła lub margaryny
Dodatkowo:
cukier puder
cukier waniliowy
30g świeżych drożdży
1/3 szklanki kwaśnej, 18% śmietany
250g masła lub margaryny
Dodatkowo:
cukier puder
cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
1. Drozdże ropuszczamy w śmietanie. Mąkę przesiewamy na
stolnicę lub blat i siekamy z tłuszczem. Dodajemy przygotowany wcześniej
zaczyn drożdżowy na śmietanie i ponownie siekamy. Wyrabiamy dłońmi
ciasto, owijamy folią spożywczą i na całą noc wkladamy do zamrażarki.
- 2. Kolejnego dnia ciasto dzielimy na 2 części. Cieniiutko rozwałkowujemy i wycinamy okręgi od deserowego talerzyka. Każdy okrąg dzielimy na małe trójkąty, zwijamy. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez 15-20 minut (do zrumienienia). Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem połączonym z cukrem waniliowym.
Asiu wpraszam się na te pyszne rogaliki, bardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńśliczniutkie takie w sam raz na jeden gryz :)
OdpowiedzUsuń