Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 7 stycznia 2017

Rogaliki bez nadzienia

Może na zdjęciu tak niewyglądają, ale są naprawdę malutkie! Takie prawdziwe miniaturki, nadzienie pewnie byłoby ciężko na nich ułożyć 😌
Przygotowane przez Mamę rozeszły się błyskawicznie 😊 I nie tylko ja je podjadałam 😁


Składniki:

300g mąki tortowej
30g świeżych drożdży
1/3 szklanki kwaśnej, 18% śmietany
250g masła lub margaryny

Dodatkowo:
cukier puder
cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

1. Drozdże ropuszczamy w śmietanie. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat i siekamy z tłuszczem. Dodajemy przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy na śmietanie i ponownie siekamy. Wyrabiamy dłońmi ciasto, owijamy folią spożywczą i na całą noc wkladamy do zamrażarki.
2. Kolejnego dnia ciasto dzielimy na 2 części. Cieniiutko rozwałkowujemy i wycinamy okręgi od deserowego talerzyka. Każdy okrąg dzielimy na małe trójkąty, zwijamy. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez 15-20 minut (do zrumienienia). Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem połączonym z cukrem waniliowym.
 

2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.