Kurcze, wiecie co? Gdybym wiedziała, że takie mi dobre te hot dogi wyjdą, to zrobiłabym z potrójnej porcji, a tak to było ich tylko 12, przy czym część musiała zostać do zdjęć, więc Mąż był wielce niezadowolony, że jak to tak i jak on sobie dwoma ma pojeść 😁
To chyba najlepsza rekomendacja na nie, nic więcej dodawać nie trzeba.
Cieszę się, że je przygotowałam i wiem już, że zrobię je jeszcze nie raz. Zwłaszcza, że te odgrzewane na drugi dzień były równie smaczne, mięciutkie i można było nawet zjeść na zimno, choć to jednak nie to. U mnie parówka to musi być ciepła 😜
Kto piecze w wekend takie hot dogi? Łapka do góry, meldować się!
Składniki na 12 sztuk
Ciasto:
5 szklanek mąki pszennej tortowej
40g dświeżych drożdży
1 szklanka mleka
½ szklanki przegotowanej wody
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka cukru
Nadzienie:
300g pieczarek
12 parówek z szynki
12 plasterków sera żółtego
2 cebule czerwone
ok 6 łyżek ketchupu
szczypta soli
1 łyżka masła
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
ziarna sezamu
ziarna czarnuszki
Sposób przygotowania:
1. Mleko delikatnie podgrzewamy, łączymy z wodą i drożdżami. Mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia wraz z łyżeczką cukru. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, olej oraz roztrzepane jajka. Ciasto wyrabiamy łyżką, a następnie podsypujemy odrobiną mąki i ponownie wyrabiamy dłonią. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod bawełnianą ściereczką.
To chyba najlepsza rekomendacja na nie, nic więcej dodawać nie trzeba.
Cieszę się, że je przygotowałam i wiem już, że zrobię je jeszcze nie raz. Zwłaszcza, że te odgrzewane na drugi dzień były równie smaczne, mięciutkie i można było nawet zjeść na zimno, choć to jednak nie to. U mnie parówka to musi być ciepła 😜
Kto piecze w wekend takie hot dogi? Łapka do góry, meldować się!
Składniki na 12 sztuk
Ciasto:
5 szklanek mąki pszennej tortowej
40g dświeżych drożdży
1 szklanka mleka
½ szklanki przegotowanej wody
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka cukru
Nadzienie:
300g pieczarek
12 parówek z szynki
12 plasterków sera żółtego
2 cebule czerwone
ok 6 łyżek ketchupu
szczypta soli
1 łyżka masła
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
ziarna sezamu
ziarna czarnuszki
Sposób przygotowania:
1. Mleko delikatnie podgrzewamy, łączymy z wodą i drożdżami. Mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia wraz z łyżeczką cukru. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, olej oraz roztrzepane jajka. Ciasto wyrabiamy łyżką, a następnie podsypujemy odrobiną mąki i ponownie wyrabiamy dłonią. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod bawełnianą ściereczką.
- 2. Pieczarki myjemy, kroimy na półplasterki i obsmażamy na maśle z dodatkiem cebuli drobno posiekanej i szczypty soli. Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 12 części i każdą wałkujemy mniej więcej na prostokąt o dł. parówki i szerokości ok 8cm. Nacinamy z obu stron w odstępach ok 1,5-2cm. Smarujemy odrobiną ketchupu, kładziemy plaster żółtego sera, odrobinę pieczarek i parówkę. Zwijamy naprzemiennie z każdej strony tak by powstał warkocz.
- 3. Tak przygotowane hotdogi smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypujemy ziarnami sezamu i czarnuszki. Pozostawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C przez ok 25 minut. Gotowe hot dogi podajemy z ulubionymi sosami.
uwielbiam takie hot dogi!
OdpowiedzUsuńświetna propozycja :) już na sam widok ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńAsiu super pomysł! Podkradam go:) za dwa tygodnie na powrót mezusia do domu przygotuję dla niego :)
OdpowiedzUsuńNicee post. I was checking continuously this blog and I'm inspired!
OdpowiedzUsuńVery useful information specially the remaining phase :)
I handle such information a lot. I used to be looking for this
particular information for a long time. Thanks and best of luck.
Hey very nice blog!
OdpowiedzUsuń