Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 13 stycznia 2017

Hot dog w cieście drożdżowym

Kurcze, wiecie co? Gdybym wiedziała, że takie mi dobre te hot dogi wyjdą, to zrobiłabym z potrójnej porcji, a tak to było ich tylko 12, przy czym część musiała zostać do zdjęć, więc Mąż był wielce niezadowolony, że jak to tak i jak on sobie dwoma ma pojeść 😁
To chyba najlepsza rekomendacja na nie, nic więcej dodawać nie trzeba. 
Cieszę się, że je przygotowałam i wiem już, że zrobię je jeszcze nie raz. Zwłaszcza, że te odgrzewane na drugi dzień były równie smaczne, mięciutkie i można było nawet zjeść na zimno, choć to jednak nie to. U mnie parówka to musi być ciepła 😜 
Kto piecze w wekend takie hot dogi? Łapka do góry, meldować się!


Składniki na 12 sztuk  

Ciasto:
5 szklanek mąki pszennej tortowej
40g dświeżych drożdży
1 szklanka mleka
½ szklanki przegotowanej wody
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka 

1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka cukru
 

Nadzienie:
300g pieczarek
12 parówek z szynki
12 plasterków sera żółtego
2 cebule czerwone
ok 6 łyżek ketchupu
szczypta soli
1 łyżka masła
 

Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
ziarna sezamu
ziarna czarnuszki


Sposób przygotowania:

1. Mleko delikatnie podgrzewamy, łączymy z wodą i drożdżami. Mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia wraz z łyżeczką cukru. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, olej oraz roztrzepane jajka. Ciasto wyrabiamy łyżką, a następnie podsypujemy odrobiną mąki i ponownie wyrabiamy dłonią. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod bawełnianą ściereczką.

2. Pieczarki myjemy, kroimy na półplasterki i obsmażamy na maśle z dodatkiem cebuli drobno posiekanej i szczypty soli. Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 12 części i każdą wałkujemy mniej więcej na prostokąt o dł. parówki i szerokości ok 8cm. Nacinamy z obu stron w odstępach ok 1,5-2cm. Smarujemy odrobiną ketchupu, kładziemy plaster żółtego sera, odrobinę pieczarek i parówkę. Zwijamy naprzemiennie z każdej strony tak by powstał warkocz. 
 

3. Tak przygotowane hotdogi smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypujemy ziarnami sezamu i czarnuszki. Pozostawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C przez ok 25 minut. Gotowe hot dogi podajemy z ulubionymi sosami.
 

5 komentarzy:

  1. świetna propozycja :) już na sam widok ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu super pomysł! Podkradam go:) za dwa tygodnie na powrót mezusia do domu przygotuję dla niego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nicee post. I was checking continuously this blog and I'm inspired!

    Very useful information specially the remaining phase :)
    I handle such information a lot. I used to be looking for this
    particular information for a long time. Thanks and best of luck.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.