Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 14 stycznia 2017

Makowo- wiśniowa panienka

Kolejne ciasto, do którego chwilę się przymierzałam. Zawsze coś innego wypadło, a na końcu stwierdziłam, że poczekam do świąt, bo mak to przecież taki świąteczny dodatek 😉 
Żeby znowu nie było tak zwyczajnie, zrobiłam po swojemu- z dodatkiem ciasta z wiśniami. 
Tak w ogóle, to wydawało mi się, że typowa "panienka" wyjdzie mi bardzo niska, stąd pomysł na wykonanie tego wiśniowego spodu.
Koniec końców- ciasto mega smaczne i nie tylko świąteczne :) Możecie je śmiało przygotować na przyjęcie imieninowe, parafialny odpust 😋 czy inne uroczystości, na których wypadałoby postawić coś słodkiego na stole 😀




Składniki na formę 24x36cm

Placek wiśniowy:
4 białka
3/4 szklanki mąki (+ 3 łyżki do owoców)
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 łyżka cukru z wanilią
1łyżeczk proszku do pieczenia
1 mały słoiczek drylowanych wiśni


2 placki makowe:
10 białek
szczypta soli
1 szklanka cukru
100g migdałów
100g kokosu
150g maku
4 żółtka


Krem:
400 ml mleka UHT (kartonowe)
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 2 cytryn
200g cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 żółtka
1 kostka masła


Polewa:
½ białej czekolady
60ml słodkiej śmietanki
3 łyżki mleka
50g prażonego kokosu


Sposób przygotowania:

1. Placek wiśniowy: Owoce odsączyć z nadmiaru soku na siteczku. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier z cukrem waniliowym, a następnie olej. Na końcu porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. W pozostałej mące obtaczamy odsączone owoce i łączymy z powstałą masą. Przelewamy na wyłożony papierem do pieczenia spód formy i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 30 minut.

2. Placki makowe: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy porcjami cukier i po jednym żółtku. Mak łączymy z kokosem oraz mielonymi migdałami. Porcjami dodajemy do piany i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto rozlewamy do dwóch takich samych foremek wyłożonych papierem i pieczemy (osobno- chyba, że mamy dobry piekarnik) w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 20 minut.

3. Krem: Mleko łączymy wraz z sokami. Odlewamy szklankę, w której rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz żółtka. Wlewamy na pozostałe gotujące się z sokiem mleko i intensywnie mieszamy, by nie zrobiły się grudki. Ściągamy z ognia i dodajemy starte lub drobno posiekane masło. Miksujemy na najwolniejszych obrotach do uzyskania gładkiego kremu. Dzielimy na dwie części i przekładamy: ciasto wiśniowe-krem-ciasto makowe-krem-ciasto makowe.

4. Polewa: W kąpieli wodnej podgrzewamy białą czekoladę wraz ze śmietanką i mlekiem. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy kokosem.
 
 

10 komentarzy:

  1. Asiu ciasto poezja! Wygląda bosko i z pewnością tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciasto - nie dość, że oryginalne, to jeszcze super się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam "panienkę", wcale nie wyszła mi taka niska, ale też skojarzyło mi się, że dobrze smakowałaby z wiśniowym dodatkiem i dołożyłam warstwę takiego dżemu:) gdybym próbowała z Twojego przepisu, chyba ciasto z wiśniami wsadziłabym w środek...

    OdpowiedzUsuń
  4. Atrakcyjna panienka ;) nie tylko chłopy się będą oglądać :D

    OdpowiedzUsuń
  5. w przepisie na placki makowe zabrakło maku ,wygląda na to że zamiast MĄKI powinien być MAK

    OdpowiedzUsuń
  6. to nie panienka tylko elegancka dama :) muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Maslo daje sie do goracego kremu czy przestudzonego.Piek
    na ta panienka!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja idę na łatwiznę i dodaję masło do gorącego budyniu. Jest po prostu szybciej. Jeśli budyń pozostawimy do ostudzenia, to wtedy kostkę masła ucieramy dodając po łyżce budyniu.

      Usuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)