Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 8 marca 2017

Bajaderki z płatkami owsianymi

Lubię te "kulki mocy", jak to mi ostatnio powiedziała na nie koleżanka ;) Można je przygotować na tyle sposobów, że pewnie dni w roku by brakło. 
Moje dzisiejsze są z resztek biszkoptu (śmiało możemy zastąpić domowy biszkopt kupnymi biszkoptami), ziaren i bakalii. Otoczone np w młodym, zielonym jęczmieniu intrygują i ciekawią swoich potencjalnych smakoszy. 
Dziś z racji Dnia Kobiet- Kochani Mężczyźni! Weźcie kilka prostych składników i przygotujcie takie lub podobne dla swoich ukochanych- Dziewczyn, Żon, Mam... Nie trzeba tu wielu filozofii, a uwierzcie mi, że sprawicie radość większą niż niejeden bukiet ;) 
Choć tym też nie pogardzimy hihi...
A Wam drogie Kobietki, małe i duże życzę radości z każdego dnia, spokoju i dużo zdrowia- do innych kobiet i przede wszystkim do Mężczyzn, którzy czasem potrafią wyprowadzić z równowagi, ale bez których świat byłby zdecydowanie paskudniejszy :) 
Nieraz sama osobiście wysłałabym swoją trójkę w kosmos, ale zaraz potem myślę... i co ja tu sama zrobię i kto to wszystko zje..?


Składniki na ok 20 sztuk:

200g jasnego biszkoptu 

100g płatków owsianych
100g wafelków czekoladowych
3 łyżki drobnych rodzynek
50g płatków migdałów
30g orzeszków sojowych
ok 120ml mleka
2 łyżeczki miękkiego masła
mały kieliszek likieru np. toffi

Dodatkowo:
ziarna sezamu
młody, zielony jęczmień


Sposób przygotowania:

Biszkopt i wafelki drobno kruszymy. Dodajemy drobniej zmiksowane płatki owsiane, rodzynki, migdały i orzeszki sojowe. Mieszamy składniki suche, po czym dodajemy odmierzoną ilość alkoholu, masła i stopniowo mleka- w trakcie wyrabiania lepiej dolać jeśli masa jest zbyt sucha i nie klei się, choć nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać więcej ziaren lub biszkoptów jeśli stanie się zbyt rzadka. Nabieramy łyżką porcję masy i formujemy w dłoniach kulki. Obtaczamy je w ziarnach sezamu lub młodym, zielonym jęczmieniu. Schładzamy najlepiej kilka godzin przed podaniem.


3 komentarze:

  1. dołączam do życzeń dla wszystkich Pań i poproszę o jedną choć kulkę mocy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)