Już nie mogę się doczekać choinki i tych wszystkich przysmaków, które pojawią się na stole- nie tylko wigilijnym. Ta nawet nie wiem gdzie w tym roku będzie i zazwyczaj z roku na rok mamy te same potrawy, które owszem smakują wyjątkowo, ale są raczej tradycyjne i standardowe.
Nie mniej nie może zabraknąć ciast. Wzorem mojej Mamy, która zawsze, ale to naprawdę ZAWSZE piecze makownik i sernik na święta, ja postanowiłam przygotować dla Was przepis na seromakowiec. Kolejny, bo jeden już na blogu znajdziecie. Ten tak naprawdę zrodził się w głowie w kilka minut, kiedy to przygotowując rogale Marcińskie pozostało mi sporo masy makowej... Nie nie, to wcale nie było zamierzone. Po prostu tak wyszło samo, że z pośpiechu zrobiłam na nie ciasta z połowy składników 😜
Masy przecież nie wywalę, zwłaszcza, że użyłam białego maku, który nie dość, że droższy, to jeszcze jak dla mnie zdecydowanie przyjemniejszy i łagodniejszy w smaku.
Po szybkim przeglądzie lodówki wiedziałam już, że będzie ciasto na kruchym spodzie i z serem, ale jak spojrzałam na paterę z owocami i ujrzałam jabłka, które czekały na szarlotkę, tak nie mogłam z nich nie skorzystać. Prosiły się same! Na całe szczęście, bo przyznam Wam po cichu, że to był doskonały pomysł. Ciasto nie dość, że było odpowiednio nawilżone, to jeszcze smakowało rewelacyjnie... Takie wiecie... połączenie jesieni z depczącą po piętach zimą i świętami pachnącymi korzennymi przyprawami :)
Co jeszcze napisać, by Was zachęcić? Od soboty (w sumie od niedzieli, bo dopiero wtedy rozkroiłam) do wczoraj miałam jeszcze 2 małe kawałki. Były nadal miękkie i jedząc nie było potrzeby "przeżuwać" czy popijać kawą, by tylko w przełyku nie stanęło 😜 Nic z tych rzeczy!
Kochani, jeśli więc zastanawiacie się nad tym, co w tym roku upieczecie, to zdecydowanie polecam Wam to ciasto!
Pamiętajcie jednak, że takie wyjątkowe okazje (ciasta również💓) wymagają wyjątkowej oprawy. Podając je na bolesławieckiej ceramice zachwycicie swoich Gości i sprawicie, że te święta będą naprawdę polskie, tradycyjne i jedyne w swoim rodzaju.
Wzorów i kolorów ceramiki dostępnej w sklepie jest tyle, że na pewno każdy znajdzie i wybierze coś dla siebie. Pamiętajcie, że przed nami też Mikołajki, później Gwiazdka... Jeśli macie więc komu, a na pewno macie, to może właśnie tam poszukacie wymarzonego i naprawdę wyjątkowego prezentu, który nie tylko będzie stał i zbierał kurz, ale też posłuży i da radość jego użytkownikowi?
Zapraszam na stronę https://www.wrceramika.com/index.html oraz na firmowy FP.
Kochani, mam nadzieję, że przepis zapiszecie w swoich notesach lub zakładkach, by Wam nigdzie nie "uciekł" gdy będzie potrzebny :) Udostępniajcie i polecajcie znajomym, a Rodzinę zaskoczcie sami :) Ceramiką i ciastem jednocześnie 😍
Składniki na blaszkę 28x19cm
Kruche ciasto:
Ok 300g mąki pszennej
120g masła
2 żółtka surowe
3 łyżki cukru pudru
Szczypta soli
Kule makowe:
200g białego maku (można użyć zwykłego)
50g cukru pudru
50g płatków migdałów
100g orzechów włoskich
50g skórki pomarańczowej kandyzowanej
2 łyżki śmietanki 30%
2 białka
szczypta soli
50g biszkoptów + dodatkowo jeśli masa nie jest zbyt twarda by formować z niej kule
50g cukru pudru
50g płatków migdałów
100g orzechów włoskich
50g skórki pomarańczowej kandyzowanej
2 łyżki śmietanki 30%
2 białka
szczypta soli
50g biszkoptów + dodatkowo jeśli masa nie jest zbyt twarda by formować z niej kule
Sernik:
½ kg sera białego
3
jajka ½ kg sera białego
100g masła
½ szklanki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
Dodatkowo:
3 jabłka
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 tabliczka czekolady mlecznej
30g masła
Sposób przygotowania
Kruche ciasto:
Mąkę przesiewamy, dodajemy schłodzone masło,
żółtka sól oraz cukier puder. Siekamy i szybko wyrabiamy. Owijamy folią i
przekładamy do lodówki na 40 minut.
Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części w
proporcji ⅓ i ⅔. Większą część wałkujemy na wielkość blaszki.
Dziurkujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C
na 15 minut. Pozostałą część ścieramy na tarce z dużymi oczkami i przechowujemy
w lodówce do momentu wykorzystania na cieście.
Kule makowe:
Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę
(co jakiś czas można przemieszać), a następnie odcedzamy na sicie wyłożonym
gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mięsa razem z biszkoptami.
Orzechy i migdały drobno siekamy (miksujemy w rozdrabniaczu), dodajemy do maku razem ze skórką pomarańczową, cukrem pudrem, śmietanką i szczyptą soli. Mieszamy.
Orzechy i migdały drobno siekamy (miksujemy w rozdrabniaczu), dodajemy do maku razem ze skórką pomarańczową, cukrem pudrem, śmietanką i szczyptą soli. Mieszamy.
Z białek ubijamy pianę, łączymy z przygotowanym nadzieniem makowym. Jeśli masa
jest rzadka możemy dodać kilka drobno zmielonych biszkoptów. Formujemy kule
wielkości wielkiego orzecha włoskiego.
Sernik:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie
zmielony przynajmniej raz ser (najlepiej zmielić 2 razy). Masę serową ucieramy
z proszkiem budyniowym. Białka ubijamy ze szczyptą soli i łączymy z serem.
Przygotowanie:
Na podpieczony kruchy spód wylewamy masę serową,
wyrównujemy i układamy obok siebie kule makowe, dociskając je delikatnie do
spodu. Ciasto posypujemy obranymi, startymi na tarce jabłkami wymieszanymi z
cynamonem oraz kruszonką.
Seromakowiec wstawiamy do piekarnika, skręcamy
temp do 150⁰C i pieczemy przez 60 minut. Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Przestudzone polewamy przygotowaną polewą:
Masło topimy w kąpieli wodnej, do gorącego przekładamy połamaną
czekoladę i zostawiamy. Po ok dwóch minutach mieszamy i polewamy ciasto. Gotowe ciasto najlepiej kroi się na drugi dzień po upieczeniu.
super przepis na święta a jeśli ma się mak mielony to tez zalewać go wrzątkiem ?
OdpowiedzUsuńJeśli masz gotową masę makową to po prostu zrób z niej kulki 😉 ale polecam przygotować samemu masę bo jest o niebo lepsza 😊
Usuńnie mam gotowej masy makowej ale mak mielony
UsuńNie miałam z takim do czynienia, zawsze tylko mak zwykły, ale myślę, że najlepiej go wcześniej zalać wodą lub mlekiem i odrobinę podgotować.
UsuńJaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńJest wpisane nad przepisem, 28*19 cm 😊
UsuńRacja,nie zauważyłam. Malutka,ale jak będę piec na święta,to podwoję składniki. Ciasto wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńA nadaje się ser z wiaderka?
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam jednak zwykły twaróg, ale jeśli koniecznie chcesz użyć wiaderkowego to wybierz @wielun.mojulubiony lub ewentualnie z Włoszczowy bo też mi się sprawdzał. Za inne nie nie biorę odpowiedzialności 😜
Usuń