Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 28 kwietnia 2017

Makaron z brokułem w sosie serowym

Kiedy jeszcze nie tak dawno sypnęło śniegiem, zapragnęłam na obiad zjeść coś naprawdę konkretnego i sycącego. Coś, co mnie rozgrzeje i wywoła uśmiech na twarzy. O ile dla Męża byłby to porządny schabowy, tak dla mnie zdecydowanie porcja makaronu w doborowym towarzystwie spełnia się doskonale. Nie wiem czy wiecie, ale makaron mogłabym jeść codziennie. Staram się jednak podchodzić do niego z rozsądkiem, ale weź nie strać rozumu kiedy widzisz w kwietniu, że śnieg za oknem leży... 
A czy wśród Was są tacy makaronoholicy jak ja?!

 
Składniki dla 2 osób:

100g makaronu np. kokardki
½ brokułu
½ papryki czerwonej
100g pieczarek
1 czerwona cebula
125ml słodkiej 30% śmietanki
60g sera pleśniowego Lazur
30g tartego parmezanu
Pieprz do smaku
Szczypta soli
½ łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al’dente w lekko osolonej wodzie. Na łyżce oleju podsmażamy pieczarki, posiekaną drobno cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Delikatnie solimy. Gdy pieczarki puszczą odrobinę wody, dodajemy malutkie różyczki umytego brokułu, przykrywamy i dusimy do momentu aż będą lekko chrupiące. Dodajemy śmietankę, oba sery i mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Gotowy sos doprawiamy szczyptą pieprzu i suszonym tymiankiem. Łączymy z makaronem. Podajemy na ciepło.




1 komentarz:

  1. Wystarczy makaron zamienić na razowy i masz zdrowsza wersje;) jedź dowoli;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)