Weekend
minął mi w tak zastraszającym tempie, że niestety, ale nie zdążyłam podzielić
się z Wami niczym słodkim. Na szczęście- dla niektórych, trwa właśnie długi
weekend majowy, więc i ciacho powinno być codziennie ;)
Podsyłam Wam pomysł na tort dla bliskiej Wam osoby :) Mój przygotowany był na 60 ur Teścia. Mocno kakaowy biszkopt, mega wilgotny- zresztą taki lubię najbardziej, a do tego delikatna masa śmietankowa i pianka jagodowa. Całość obłędna w smaku :)
Podsyłam Wam pomysł na tort dla bliskiej Wam osoby :) Mój przygotowany był na 60 ur Teścia. Mocno kakaowy biszkopt, mega wilgotny- zresztą taki lubię najbardziej, a do tego delikatna masa śmietankowa i pianka jagodowa. Całość obłędna w smaku :)
Jutro z kolei
Adaś skończy roczek, więc i dziś będę myśleć nad jakimś małym cudeńkiem dla
niego. Efektami, jeśli takowe będą na pewno się z Wami podzielę.
Składniki na tortownicę o śr 26cm
120g
ciemnego kakao
250ml wrzątku
125ml mleka
1 i ½ łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
125g masła
275g cukru trzcinowego
165g cukru białego
125ml oleju rzepakowego
4 jajka
280g mąki tortowej
1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
250ml wrzątku
125ml mleka
1 i ½ łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
125g masła
275g cukru trzcinowego
165g cukru białego
125ml oleju rzepakowego
4 jajka
280g mąki tortowej
1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa
śmietankowa:
300ml słodkiej 30% śmietanki
250g
serka mascarpone300ml słodkiej 30% śmietanki
3 łyżki cukru pudru
Masa
jagodowa:
250ml
słodkiej śmietanki 30%2 opakowania mrożonych jagód leśnych (ok 700g), można użyć mieszanki owocowej np Hortexa- również 2 opakowania
½ szklanki cukru kryształu
2 galaretki o smaku owoców leśnych
Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady60 ml mleka
Ponadto:
1 słoiczek dżemu np. wiśniowego/ czereśniowego
Wiórki czekoladowe do obtoczenia tortu
Czekoladowe wafelki, batony, jajeczka do dekoracji wierzchu tortu
Wiórki czekoladowe do obtoczenia tortu
Sposób przygotowania:
Biszkopt
1. Kakao zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, a następnie dolewamy mleko i ponownie łączymy składniki ze sobą. Pozostawiamy do przestudzenia. Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną i podwójnie przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Na najwolniejszych obrotach miksera powoli dolewamy olej, a po nim wbijamy po jednym jajku (kolejne dodajemy jak pierwsze jest całkowicie połączone z masą). Do masy dodajemy część przesianej mąki naprzemiennie z przygotowanym kakao- aż do wykorzystania całości.
2. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia (wycinamy z niego okrąg). Wylewamy przygotowany biszkopt i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 1 godzinę (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyciągamy z formy po ok 30 minutach. Ścinamy zaokrąglony wierzch, a następnie za pomocą np. nitki przekrawamy na 3 krążki. Smarujemy dżemem.
Biszkopt
1. Kakao zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, a następnie dolewamy mleko i ponownie łączymy składniki ze sobą. Pozostawiamy do przestudzenia. Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną i podwójnie przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Na najwolniejszych obrotach miksera powoli dolewamy olej, a po nim wbijamy po jednym jajku (kolejne dodajemy jak pierwsze jest całkowicie połączone z masą). Do masy dodajemy część przesianej mąki naprzemiennie z przygotowanym kakao- aż do wykorzystania całości.
2. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia (wycinamy z niego okrąg). Wylewamy przygotowany biszkopt i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 1 godzinę (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyciągamy z formy po ok 30 minutach. Ścinamy zaokrąglony wierzch, a następnie za pomocą np. nitki przekrawamy na 3 krążki. Smarujemy dżemem.
Krem śmietankowy
Schłodzoną śmietanę ubijamy, a następnie dodajemy cukier
puder, mascarpone i miksujemy przez chwilkę na wolnych obrotach.
Masa jagodowa
Do garnka (najlepiej z dnem, do którego nic nam nie
przywiera) przekładamy owoce mrożone oraz cukier. Stawiamy na małym ogniu i
ciągle mieszając doprowadzamy do ich wrzenia. Wsypujemy galaretki, mieszamy
jeszcze minutkę i miksujemy na gładko. Odrobinę owoców dodajemy do śmietanki, a
następnie całość wlewamy do garnka z masą. Dokładnie mieszamy i chłodzimy. Tort
przekładamy dopiero kiedy masa zaczyna nam tężeć.
Polewa
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dolewamy mleko.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dolewamy mleko.
Przełożenie
Biszkopt- masa śmietankowa- masa jagodowa- biszkopt-masa
śmietankowa- masa jagodowa- biszkopt- tort obkładamy pozostałą masą śmietankową,
boki obsypujemy wiórkami czekolady i dekorujemy polewą.
Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńIle ważył opakowanie tych mrożonych jagód?
Tak naprawdę, użyłam mieszanki "Jagody leśne" bodajże z Lidla, można użyć samych jagód lub mieszanki owocowej z Hortexa. Wagowo ok 700-800g ;)
UsuńDo masy jagodowej dajemy śmietankę płynną czy ubitą ?
OdpowiedzUsuńPłynną tylko pamiętać proszę o zahartowaniu jej owocami:)
UsuńA do czego jest ten dżem?
OdpowiedzUsuńBlaty biszkoptowe smarujemy dżemem, a później przekładamy kremami ;)
UsuńMaja byc 2 opakowania mrożonych owoców, każde po ok 700-800g? Nie chce źle zrobić ciasta :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńNie, to suma dwóch opakowań 😉
Usuń