Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 5 kwietnia 2017

Wielkanocna babka z galarety

Macie czasem tak, że na święta choć moglibyście coś zmienić, to jednak ciągle wracacie do tych samych przepisów i ewentualnie podajecie je w innej formie?
Galarety są u mnie właśnie jednym z takich świątecznych przysmaków. Zawsze robiła je Mama, a jak nie Mama, to Teściowa. Przyszła więc kolej na mnie ;)
Dziś prezentuje Wam swoją wersję i choć okropnie bałam się, że galareta nie będzie chcieć "wyjść" z metalowej formy, to po lekkim ogrzaniu udało się bez żadnego uszczerbku ;)
Czy smakowała? Skoro poszła w całości, to chyba tak...
Przepis zgłaszam do konkursu Galeo i mam nadzieję, że tradycja w tak fajnym i ciekawym wydaniu przypadnie do gustu jurorom i przypomni o zbliżających się wielkimi krokami świętach!


Składniki:

6 udek
3 marchewki
2 pietruszki
Mały kawałek selera
2 ziela angielskie
2 liście laurowe np. Galeo
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
Mały kawałek pora
Sól, pieprz np. Galeo
20g żelatyny

Dodatkowo:
200g chudej wędliny wieprzowej (może być także szynka konserwowa)
1 puszka kukurydzy
Marchew z rosołu pokrojona w kostkę
1 słoiczek małych, marynowanych podgrzybków
2 piersi z kurczaka
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka przyprawy Kebab-gyros np. Galeo

Sposób przygotowania:

Udka zalewamy wodą, gotujemy chwilę, zbieramy szumowiny i dodajemy warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, a na końcu przypieczoną z czosnkiem cebulę. Z gotowego wywaru odlewamy ok 1 litr, w którym rozpuszczamy żelatynę. 
W trakcie gotowania rosołu kroimy piersi na mniejsze kawałki i podsmażamy na łyżce oleju z przyprawą Kebab-gyros. Studzimy.
Marchew z rosołu kroimy w kostkę i łączymy z groszkiem. Kukurydzę odcedzamy. 
W metalowej formie na babkę układamy w żłobieniach zrolowaną szynkę. Na przemiennie z kukurydzą dajemy groszek wymieszany z marchewką i cały czas stopniowo zalewamy.  
Przy końcu, wyżej szynki układamy małe, odcedzone z zalewy grzybki (kapeluszami do dołu) i pierś z kurczaka. Zalewamy rosołem do końca i wstawiamy do lodówki lub chłodnego pomieszczenia.
Przed wyciągnięciem z formy delikatnie ogrzewamy ją nad miską z gorącą wodą. 
Galaretę podajemy z odrobiną octu.


12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Udka zjeść na obiad ;) Ewentualnie upiec pasztet... Już niedługo na blogu pojawi się ten, który ja zrobiłam :)

      Usuń
  2. Fantastyczny pomysł! Moi goście na pewno byliby zaskoczeni na widok takiej wytrawnej "babki" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Na pewno znajdzie się na moim stole wielkanocnym! Wielkie dzięki za pomysl!

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialnie to wygląda! U nas też galareta jest zazwyczaj jednakowo robiona (choć nie zawsze na święta, czasem i bez świąt:D), a tu taka wersja z fantazją! :) trzymam kciuki za powodzenie w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis super. Zrobie na najblizsze świeta, ale czy na pewno mają być 2 puszki kukurydzy ? Czekam jeszcze na równie dobry przepis na pasztet. pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Tereso w przepisie jest jedna puszka kukurydzy ;) Musiała Pani źle przeczytać lub pomylić z 2 piersiami z kurczaka ;) Przepis na wielkanocny pasztet jest tutaj http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/04/pasztet-drobiowy-z-jajkiem.html
      Ps.Czekam na zdjęcia Pani babki i innych przysmaków zrobionych z moich przepisów :)

      Usuń
  6. Serdecznie dziękuję za odpowiedź jednak w moim przepisie, który znalazłam na stronce miksera kulinarnego są niestety 2 piersi i 2 puszki kukurydzy podane w 2 pozycjach po jednej szt. stąd moje pytanie. Cieszę się, że jest już przepis na pasztecik. Na pewno i z niego skorzystam. Na Twojej stronce jestem po raz pierwszy i już jestem zachwycona. Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam i życzę radosnych i słonecznych nadchodzących Świąt. Ps.A kukurydzy rozumiem, że jedna puszka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, dopiero teraz widzę, że się zapędziłam i wpisałam podwójnie. Już poprawiłam i dziękuję za czujność :)
      Ma być oczywiście jedna puszka- w zupełności wystarczy!

      Usuń
    2. Cieszę się, że spodobało się pani u mnie :) Zapraszam częściej, będzie mi miło!
      Również życzę smacznych i zdrowych Świąt spędzonych w rodzinnym gronie :)

      Usuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)