Oj nie znam nikogo, kto powiedziałby z ręką na sercu, że nie lubi uszek z barszczem. Można je co prawda lubić mniej, ale że wcale? Nie mieści się to w głowie :) Ja je wprost uwielbiam i mogłabym jeść talerzami :D
Jeśli więc tak jak ja lubicie, to nie czekajcie dłużej tylko sami zabierzcie się za ich przygotowanie.
Składniki:
Dla min 8 osób (w zależności od nałożonej porcji)
Uszka (Ciasto+ farsz):
750g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania- użyłam mąki pszennej Warmińskiej Młynomag
1 płaska łyżeczka soli
1/2 szklanki mleka (125ml)
2/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
1 jajko
700g gotowanego mięsa z kurczaka
300g lekko podpieczonych, pokrojonych pieczarek
2 cebule
3 łyżki bułki tartej
60ml oleju rzepakowego
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
masło do omaszczenia uszek
Barszcz:
2,5l ugotowanego rosołu drobiowo-wołowo-warzywnego (przecedzonego przez sito)
10 buraków średniej wielkości
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu winnego (czerwonego)
sól, pieprz do smaku (ewentualnie przyprawa w płynie)
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do zakwaszenia
Sposób przygotowania:
1. Gorącą wodę łączymy z mlekiem. Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą oraz siekamy z powoli dolewaną mieszanką mleka i wody. Posiekane ciasto polewamy olejem oraz wbijamy jajko. Siekamy do połączenia się składników, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Odkładamy na ok 30 minut pod szklane naczynie podsypując blat mąką.
2. W tym czasie ugotowane mięso, cebulę oraz pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy bułkę tartą i smażymy na oleju ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
3. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną pozostawiamy cały czas pod naczyniem, by nie przeschło, a drugie wałkujemy podsypując mąką na placek o grubości ok 3 mm. Kroimy w kwadraty (wielkość zależy od nas samych), nadziewamy łyżeczką farszu i sklejamy najpierw w trójkąt, a następnie dwa końce ze sobą. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Uszka gotujemy w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia, a następnie polewamy stopionym masłem i delikatnie mieszamy.
4. Obrane buraki, marchewki, pietruszkę, cebulę, czosnek, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz liście laurowe zalewamy 2,5 litrami wody. Stawiamy na małym ogniu. Po ok 30 minutach dodajemy ocet winny. Gotujemy do miękkości buraków, a następnie dodajemy zagrzany delikatnie rosół. Podgrzewamy całość razem, ale nie gotujemy. Zestawiamy z ognia na ok 1 godzinę, po tym czasie przecedzamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz jeśli potrzeba- dokwaszamy sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Ponownie podgrzewamy, pamiętając, że zagotowanie barszczu sprawi utratę przez niego intensywnej barwy. Podajemy z ugotowanymi uszkami.
* Do przygotowania farszu użyłam mięsa drobiowego, które obieram z rosołu i mrożę porcjami.
Jeśli więc tak jak ja lubicie, to nie czekajcie dłużej tylko sami zabierzcie się za ich przygotowanie.
Składniki:
Dla min 8 osób (w zależności od nałożonej porcji)
Uszka (Ciasto+ farsz):
750g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania- użyłam mąki pszennej Warmińskiej Młynomag
1 płaska łyżeczka soli
1/2 szklanki mleka (125ml)
2/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
1 jajko
700g gotowanego mięsa z kurczaka
300g lekko podpieczonych, pokrojonych pieczarek
2 cebule
3 łyżki bułki tartej
60ml oleju rzepakowego
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
masło do omaszczenia uszek
Barszcz:
2,5l ugotowanego rosołu drobiowo-wołowo-warzywnego (przecedzonego przez sito)
10 buraków średniej wielkości
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu winnego (czerwonego)
sól, pieprz do smaku (ewentualnie przyprawa w płynie)
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do zakwaszenia
Sposób przygotowania:
1. Gorącą wodę łączymy z mlekiem. Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą oraz siekamy z powoli dolewaną mieszanką mleka i wody. Posiekane ciasto polewamy olejem oraz wbijamy jajko. Siekamy do połączenia się składników, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Odkładamy na ok 30 minut pod szklane naczynie podsypując blat mąką.
2. W tym czasie ugotowane mięso, cebulę oraz pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy bułkę tartą i smażymy na oleju ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
3. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną pozostawiamy cały czas pod naczyniem, by nie przeschło, a drugie wałkujemy podsypując mąką na placek o grubości ok 3 mm. Kroimy w kwadraty (wielkość zależy od nas samych), nadziewamy łyżeczką farszu i sklejamy najpierw w trójkąt, a następnie dwa końce ze sobą. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Uszka gotujemy w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia, a następnie polewamy stopionym masłem i delikatnie mieszamy.
4. Obrane buraki, marchewki, pietruszkę, cebulę, czosnek, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz liście laurowe zalewamy 2,5 litrami wody. Stawiamy na małym ogniu. Po ok 30 minutach dodajemy ocet winny. Gotujemy do miękkości buraków, a następnie dodajemy zagrzany delikatnie rosół. Podgrzewamy całość razem, ale nie gotujemy. Zestawiamy z ognia na ok 1 godzinę, po tym czasie przecedzamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz jeśli potrzeba- dokwaszamy sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Ponownie podgrzewamy, pamiętając, że zagotowanie barszczu sprawi utratę przez niego intensywnej barwy. Podajemy z ugotowanymi uszkami.
* Do przygotowania farszu użyłam mięsa drobiowego, które obieram z rosołu i mrożę porcjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.