W końcu udało się powrócić do świata "żywych". Wczoraj odebrałam komputer, ale przyznaję bez bicia, że z nowym windowsem będę się dopiero musieć zaprzyjaźnić, bo póki co mi z nim nie po drodze :)
Udało mi się jednak pozrzucać zdjęcia, więc dzielę się z Wami przepisem na chlebek, którym ostatnio podzieliła się ze mną Mama.
Przygotowany z mąki pszennej tortowej oraz graham ma ciut ostrzejszy smak.
Składniki:
Na dwie keksówki o wymiarach 11x30cm
Rozczyn:
30g drożdży świeżych
1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody
1 płaska łyżka cukru
Ciasto właściwe:
0,7l letniej przegotowanej wody
1 płaska łyżka soli
1/2kg mąki pszennej graham Młynomag
900g maki tortowej pszennej Młynomag
3 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
olej rzepakowy do wysmarowania form
kilka łyżek maku
Sposób przygotowania:
1. Rozczyn: W odmierzonej ilości wody rozpuszczamy pokruszone drożdże oraz cukier. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na całą noc.
2. Ciasto właściwe: Następnego dnia do rozczynu dodajemy wodę, sól, mąkę graham oraz tortową i olej rzepakowy. Wyrabi9amy całość mikserem z hakiem do ciast drożdżowych lub ręką. Pozostawiamy do wyrośnięcia, a po upływie 1/2h ponownie wyrabiamy. Czynność tę powtarzamy jeszcze raz, a po kolejnym wyrośnięciu przekładamy podzielone na dwie części ciasto do keksówek wysmarowanych tłuszczem. Odkładamy do wyrośnięcia po czym smarujemy letnią wodą i posypujemy makiem. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku 1/2h, a następnie kolejne 1/2h w temp skręconej do 180st C.
Jeżeli Wasze keksówki lubią przywierać (zazwyczaj te jasne), to po wysmarowaniu olejem możecie je dodatkowo obsypać mąką.
Udało mi się jednak pozrzucać zdjęcia, więc dzielę się z Wami przepisem na chlebek, którym ostatnio podzieliła się ze mną Mama.
Przygotowany z mąki pszennej tortowej oraz graham ma ciut ostrzejszy smak.
Składniki:
Na dwie keksówki o wymiarach 11x30cm
Rozczyn:
30g drożdży świeżych
1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody
1 płaska łyżka cukru
Ciasto właściwe:
0,7l letniej przegotowanej wody
1 płaska łyżka soli
1/2kg mąki pszennej graham Młynomag
900g maki tortowej pszennej Młynomag
3 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
olej rzepakowy do wysmarowania form
kilka łyżek maku
Sposób przygotowania:
1. Rozczyn: W odmierzonej ilości wody rozpuszczamy pokruszone drożdże oraz cukier. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na całą noc.
2. Ciasto właściwe: Następnego dnia do rozczynu dodajemy wodę, sól, mąkę graham oraz tortową i olej rzepakowy. Wyrabi9amy całość mikserem z hakiem do ciast drożdżowych lub ręką. Pozostawiamy do wyrośnięcia, a po upływie 1/2h ponownie wyrabiamy. Czynność tę powtarzamy jeszcze raz, a po kolejnym wyrośnięciu przekładamy podzielone na dwie części ciasto do keksówek wysmarowanych tłuszczem. Odkładamy do wyrośnięcia po czym smarujemy letnią wodą i posypujemy makiem. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku 1/2h, a następnie kolejne 1/2h w temp skręconej do 180st C.
Jeżeli Wasze keksówki lubią przywierać (zazwyczaj te jasne), to po wysmarowaniu olejem możecie je dodatkowo obsypać mąką.
Pysznie wygląda, ja dziś też piekłam chlebek tylko orkiszowy.
OdpowiedzUsuń