Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 26 lutego 2016

Chleb graham pszenny

W końcu udało się powrócić do świata "żywych". Wczoraj odebrałam komputer, ale przyznaję bez bicia, że z nowym windowsem będę się dopiero musieć zaprzyjaźnić, bo póki co mi z nim nie po drodze :)
Udało mi się jednak pozrzucać zdjęcia, więc dzielę się z Wami przepisem na chlebek, którym ostatnio podzieliła się ze mną Mama. 
Przygotowany z mąki pszennej tortowej oraz graham ma ciut ostrzejszy smak.


Składniki:

Na dwie keksówki o wymiarach 11x30cm
Rozczyn:
30g drożdży świeżych
1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody
1 płaska łyżka cukru

Ciasto właściwe:
0,7l letniej przegotowanej wody
1 płaska łyżka soli
1/2kg mąki pszennej graham Młynomag
900g maki tortowej pszennej Młynomag
3 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:
olej rzepakowy do wysmarowania form
kilka łyżek maku


Sposób przygotowania:

1. Rozczyn: W odmierzonej ilości wody rozpuszczamy pokruszone drożdże oraz cukier. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na całą noc.
2. Ciasto właściwe: Następnego dnia do rozczynu dodajemy wodę, sól, mąkę graham oraz tortową i olej rzepakowy. Wyrabi9amy całość mikserem z hakiem do ciast drożdżowych lub ręką. Pozostawiamy do wyrośnięcia, a po upływie 1/2h ponownie wyrabiamy. Czynność tę powtarzamy jeszcze raz, a po kolejnym wyrośnięciu przekładamy podzielone na dwie części ciasto do keksówek wysmarowanych tłuszczem. Odkładamy do wyrośnięcia po czym smarujemy letnią wodą i posypujemy makiem. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku 1/2h, a następnie kolejne 1/2h w temp skręconej do 180st C.

Jeżeli Wasze keksówki lubią przywierać (zazwyczaj te jasne), to po wysmarowaniu olejem możecie je dodatkowo obsypać mąką.  


http://www.mlynomag.pl/

1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.