Lubicie rureczki z kremem? Takim z nutką alkoholu... żeby się nie upić od razu :)
Ja uwielbiam, ale najlepiej jak ktoś mi je zrobi, bo to jednak pracochłonne trochę, jak każde ciasteczka. Dlatego tymi od Mamy nie pogardziłam i zjadłam ile mogłam :)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 margaryna (Palma, Kasia- 250g)
1 szklanka kwaśnej śmietany (18%)
Krem:
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
4 op. cukru wanilinowego lub 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
250g masła lub margaryny
2 kieliszki spirytusu
Ponadto:
cukier puder do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Rozwałkować na cienki placek. Radełkiem lub nożem kroić paski o szerokości ok 2cm i długości ok 15cm (w zależności od rozmiaru foremek). Ciasto owijać spiralnie od najwęższej do najszerszej strony rurki, tak by ciasto zachodziło na siebie. Piec w rozgrzanym do 200st C piekarniku na złoty kolor (max. 1/2 godz). Wystudzić.
2. 1/2 szklanki mleka rozmieszać z mąką ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotować rozpuszczając w nim cukier kryształ oraz cukier wanilinowy. Do gotującego się wlewamy wolnym strumieniem mieszankę mleka z mąką. Mieszamy budyń, by nie było grudek aż zgęstnieje. Studzimy. Tłuszcz ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, a na końcu ucieramy z 2 łyżkami spirytusu. Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego nadziewamy upieczone rurki przygotowanym kremem. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Ja uwielbiam, ale najlepiej jak ktoś mi je zrobi, bo to jednak pracochłonne trochę, jak każde ciasteczka. Dlatego tymi od Mamy nie pogardziłam i zjadłam ile mogłam :)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 margaryna (Palma, Kasia- 250g)
1 szklanka kwaśnej śmietany (18%)
Krem:
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
4 op. cukru wanilinowego lub 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
250g masła lub margaryny
2 kieliszki spirytusu
Ponadto:
cukier puder do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Rozwałkować na cienki placek. Radełkiem lub nożem kroić paski o szerokości ok 2cm i długości ok 15cm (w zależności od rozmiaru foremek). Ciasto owijać spiralnie od najwęższej do najszerszej strony rurki, tak by ciasto zachodziło na siebie. Piec w rozgrzanym do 200st C piekarniku na złoty kolor (max. 1/2 godz). Wystudzić.
2. 1/2 szklanki mleka rozmieszać z mąką ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotować rozpuszczając w nim cukier kryształ oraz cukier wanilinowy. Do gotującego się wlewamy wolnym strumieniem mieszankę mleka z mąką. Mieszamy budyń, by nie było grudek aż zgęstnieje. Studzimy. Tłuszcz ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, a na końcu ucieramy z 2 łyżkami spirytusu. Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego nadziewamy upieczone rurki przygotowanym kremem. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.