Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 5 lutego 2016

Tortilla z kurczakiem i sałatką serowo- pomidorową

Mimo iż dziś piątek, to nic nie stoi na przeszkodzie, by podzielić się z Wami pomysłem na np. jutrzejszy obiad lub imprezowo-ostatkowe danie, którym poczęstujecie swoich gości. 
Wszystko wystarczy przygotować ciut wcześniej, a później tylko delikatnie odgrzać, upiec tortille, poskładać, polać sosem i delektować się pysznym, domowym fast foodem. 

No bo nie powiecie mi chyba, że ich nie lubicie...?!


Składniki:

Na 3 solidne lub 4 mniejsze:
3 lub 4 placki tortilli
2 filety z piersi kurczaka
50 g suszonych pomidorów
gałązka rozmarynu
ok 10 pieczarek
1 łyżka margaryny
1 łyżka oleju czosnkowego
1 łyżeczka przyprawy "kebab-gyros"
pieprz do smaku
2 duże pomidory
1 op. sera sałatkowego (270g)
1 łyżeczka mieszanki włoskich przypraw
4 łyżeczki oleju rzepakowego

Sos:
3 ząbki czosnku
2 duże łyżki majonezu
2 duże łyżki ketchupu pikantnego
2 duże łyżki jogurtu naturalnego
kilka kropel przyprawy w płynie (magi)
pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

1. Filety myjemy i kroimy w kostkę. Smażymy na łyżce oleju czosnkowego z dodatkiem przyprawy kebab- gyros, z posiekanymi drobniej suszonymi pomidorami oraz gałązką rozmarynu. Na osobnej patelni rozpuszczamy łyżkę margaryny i opiekamy pokrojone na pół i lekko osolone pieczarki na złoty kolor. Dodajemy do kurczaka wyciągając jednocześnie gałązkę rozmarynu.


2. Pomidory kroimy w kostkę, podobnie ser. Mieszamy wraz z mieszanką włoskich przypraw oraz szczyptą pieprzu. 
3. Składniki na sos miksujemy. Doprawiamy. 
Tortille smażymy na odrobinie oleju rzepakowego z dwóch stron na lekko złoty kolor. Składamy formując kieszonkę. Środek smarujemy delikatnie sosem, napełniamy naprzemiennie sałatką oraz mięsem. Raz jeszcze polewamy sosem po wierzchu.


 Podajemy na ciepło.


1 komentarz:

  1. Kocham tortille! W każdym wydaniu :) Sama często robię owsianą i gryczaną :)
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.