Mam dla Was jeszcze jedną tłustoczwartkową propozycję. Choć samo przygotowanie ciasta jest bardzo szybkie, to z pleceniem już schodzi troszkę dłużej, ale nie tak by od razu sobie je odpuszczać :) Precle przygotowałam z ciasta na oponki, są w smaku dokładnie takie samo, tylko ich kształt nie jest taki prosty- choć przydałoby się użyć słowa okrągły ;)
Z połowy porcji zrobicie je raz dwa, więc jeśli Wam tylko wystarczy, to w czwartkowy poranek możecie zaskoczyć Rodzinę i Znajomych i przygotować je do południowej kawy.
Składniki:
Na ok 50 sztuk:
600g mąki pszennej tortowej
370g białego sera półtłustego
210ml śmietany kwaśnej 18%
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
olej do smażenia (min.1 litr)
cukier puder do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy zmielony ser oraz śmietanę. Siekamy. Do ciasta dokładamy jajko, żółtka oraz pozostałe składniki. Siekamy i zagniatamy na gładką kulę.
Ciasto wałkujemy na grubość ok 0.5cm. Kroimy na 1,5cm pasy a każdy pas dzielimy na mniejsze- ok 15cm paski.
Przygotowane paski rolujemy delikatnie tak by podwoiły swoją długość.
2. Z przygotowanych wałeczków formujemy precle. Smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu z dwóch stron. Przyrumienione odsączamy na papierowych ręcznikach i przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
By nie było, że nie wiecie jak zwijać precle... z pomocą Męża nakręciłam krótki filmik instruktażowy :) Mam nadzieję, że się przyda :)
Aha- końce precla możecie zlepić (tak jak na filmiku) lub pozostawić luzem jak to widać na zdjęciach :)
Z połowy porcji zrobicie je raz dwa, więc jeśli Wam tylko wystarczy, to w czwartkowy poranek możecie zaskoczyć Rodzinę i Znajomych i przygotować je do południowej kawy.
Składniki:
Na ok 50 sztuk:
600g mąki pszennej tortowej
370g białego sera półtłustego
210ml śmietany kwaśnej 18%
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
olej do smażenia (min.1 litr)
cukier puder do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy zmielony ser oraz śmietanę. Siekamy. Do ciasta dokładamy jajko, żółtka oraz pozostałe składniki. Siekamy i zagniatamy na gładką kulę.
Ciasto wałkujemy na grubość ok 0.5cm. Kroimy na 1,5cm pasy a każdy pas dzielimy na mniejsze- ok 15cm paski.
Przygotowane paski rolujemy delikatnie tak by podwoiły swoją długość.
2. Z przygotowanych wałeczków formujemy precle. Smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu z dwóch stron. Przyrumienione odsączamy na papierowych ręcznikach i przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
By nie było, że nie wiecie jak zwijać precle... z pomocą Męża nakręciłam krótki filmik instruktażowy :) Mam nadzieję, że się przyda :)
Aha- końce precla możecie zlepić (tak jak na filmiku) lub pozostawić luzem jak to widać na zdjęciach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.