Pomysł na takie przygotowanie dorsza pojawił się w mojej głowie dopiero w
momencie kiedy miałam szykować obiad. Biorąc pod uwagę składniki jakie
mam w lodówce postanowiłam, że nie będzie "tradycyjny" czyli
panierowany.
Składniki:
Dla dwóch osób:
1 duży płat brzuszka z dorsza
2 łyżki chrzanu ostrego
4 łyżki zapiekanej cebulki
100g wędzonego sera
sól morska, pieprz kolorowy
kilka kropel soku z cytryny
1 gałązka rozmarynu
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Rybkę delikatnie solimy i posypujemy kolorowym pieprzem. Skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny i smarujemy chrzanem. Posypujemy prażoną cebulką, a na wierzch ścieramy wędzony ser. Układamy gałązkę rozmarynu oraz ząbki czosnku i zawijamy całość w folię aluminiową. Pieczemy w temp. 170st C. 25 minut, po czym otwieramy, usuwamy delikatnie nadmiar wody, rozmaryn oraz czosnek i ponownie wkładamy do piekarnika przekręcając pokrętło na tryb górnego grillowania/ opiekania. Po ok 10 minutach rybka jest gotowa.
Może przygotujecie ją na dzisiejszy obiad?
Składniki:
Dla dwóch osób:
1 duży płat brzuszka z dorsza
2 łyżki chrzanu ostrego
4 łyżki zapiekanej cebulki
100g wędzonego sera
sól morska, pieprz kolorowy
kilka kropel soku z cytryny
1 gałązka rozmarynu
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Rybkę delikatnie solimy i posypujemy kolorowym pieprzem. Skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny i smarujemy chrzanem. Posypujemy prażoną cebulką, a na wierzch ścieramy wędzony ser. Układamy gałązkę rozmarynu oraz ząbki czosnku i zawijamy całość w folię aluminiową. Pieczemy w temp. 170st C. 25 minut, po czym otwieramy, usuwamy delikatnie nadmiar wody, rozmaryn oraz czosnek i ponownie wkładamy do piekarnika przekręcając pokrętło na tryb górnego grillowania/ opiekania. Po ok 10 minutach rybka jest gotowa.
Może przygotujecie ją na dzisiejszy obiad?
Dobry pomysł, bardziej mi się podoba niż panierka.
OdpowiedzUsuńTeraz czekam na realizację :)
Usuń