Jest niedziela, więc pewnie w większości polskich domów pyrka już rosół, mięso się rozmraża lub już siedzi w piekarniku, a ziemniaki właśnie "same" skończyły się obierać. By jednak tradycji stało się zadość do niedzielnego obiadu gdzie rosół będzie królował obowiązkowo przyda się dobry makaron. A skoro dobry, to nie żaden z torebki, gdzie owszem pisze nawet że jest "jajeczny", ale już wczytując się w informację ile jajek użyto na jaką ilość mąki, to się odechciewa go jeść.
Stąd pomysł na to, by podać Wam prosty przepis, który u mnie sprawdza się co tydzień :) Nie, nie kłamię :) Cała nasza trójka jest od niego uzależniona, podobnie jak od rosołu, który moglibyśmy chyba jeść codziennie...
Tym razem do przygotowania makaronu użyłam mąki tortowej pszennej z reszelskiego młynu Młynomag, którą polecam nie tylko do wyrobu makaronu, ale i wszelkich ciast.
Składniki:
Dla 6 osób:
300g mąki pszennej tortowej (typ 450)
1 płaska łyżeczki soli
3 jajka
1/4 łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Na środku robimy wgłębienie, wbijamy jajka i dodajemy odmierzoną ilość kurkumy- lub po prostu jak ja- dodajemy "na oko". Całość siekamy dokładnie, a następnie zagniatamy tworząc jednolitą kulę ciasta.
2. Kroimy po kawałku i podsypując mąką wałkujemy na cienkie płaty. Możemy również użyć wałkownicy- u mnie się sprawdza i jest o niebo lżej. Gotowe kroimy na cieniutkie nitki- nożem lub również za pomocą krajalnicy na korbkę.
Gotujemy w osolonej wodzie pół minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Stąd pomysł na to, by podać Wam prosty przepis, który u mnie sprawdza się co tydzień :) Nie, nie kłamię :) Cała nasza trójka jest od niego uzależniona, podobnie jak od rosołu, który moglibyśmy chyba jeść codziennie...
Tym razem do przygotowania makaronu użyłam mąki tortowej pszennej z reszelskiego młynu Młynomag, którą polecam nie tylko do wyrobu makaronu, ale i wszelkich ciast.
Składniki:
Dla 6 osób:
300g mąki pszennej tortowej (typ 450)
1 płaska łyżeczki soli
3 jajka
1/4 łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Na środku robimy wgłębienie, wbijamy jajka i dodajemy odmierzoną ilość kurkumy- lub po prostu jak ja- dodajemy "na oko". Całość siekamy dokładnie, a następnie zagniatamy tworząc jednolitą kulę ciasta.
2. Kroimy po kawałku i podsypując mąką wałkujemy na cienkie płaty. Możemy również użyć wałkownicy- u mnie się sprawdza i jest o niebo lżej. Gotowe kroimy na cieniutkie nitki- nożem lub również za pomocą krajalnicy na korbkę.
Gotujemy w osolonej wodzie pół minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.