Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 14 lipca 2017

Torcik z owocami lata

Obiecywałam kilka dni, ale w końcu jest. Zresztą prawda jest taka, że miałam go wstawić w nocy, później rano, a przeciągnęło się do popołudnia :/ Powód jest oczywisty i właśnie usiłuje zwrócić moją uwagę, odchylając mi bluzkę i drapiąc mnie ostrymi jak brzytwa pazurkami, które idzie obciąć tylko na śnie, głębokim śnie. A że z takim ostatnio kiepsko, to hodujemy... Ale nie o tym miał być wpis, więc temat zmieniamy ;)
Torcik był niespodzianką dla Teściów, którzy w tygodniu obchodzili swoją 35 rocznicę ślubu. Stwierdziłam, że to na tyle odpowiednia okazja, że warto to uczcić. Najlepsze w tym wszystkim, że oni sami o tym zapomnieli, ale za tyle lat, to i ja pewnie o swojej zapomnę. Póki co marne 4, to się jeszcze pamięta :P
Do przygotowania tortu można śmiało wykorzystać świeże owoce, zwłaszcza jeśli posiadacie swoje na przydomowych ogródkach. Kupić mieszankę na jakimś targu, to jednak koszt niemały... Za same maliny ostatnio zapłaciłam 9 zł za malutkie pudełeczko... o jagodach nie wspomnę, bo słoik koło 20zł, a mniejszej ilości nikt nie sprzeda. Dlatego też zdecydowałam się na mrożone, choć do tej pory mam z tego powodu lekki niedosyt. No bo jak to tak... w lecie mrożonki kupować :D
Dodatkowo same kremy nie są wzbogacone dużą ilością cukru, przez co tort nie jest mdły i ciężki. Zdecydowanie poleciłabym go na upały i imprezy w ogrodzie :) 
Więcej na temat cukru i tego jak go używać poczytasz na stronie www.uczymyjakslodzic.pl


Składniki na tortownicę o śr 26cm

Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek mąki krupczatki
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem owocowy:
900g mrożonej mieszanki owoców leśnych
2 galaretki owoce leśne
150ml słodkiej 30% śmietanki

Krem śmietankowy:
400g słodkiej 30% śmietany
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru Polski cukier
2 łyżki soku z limonki

Do dekoracji:
6 kostek deserowej czekolady
50ml słodkiej 30% śmietanki
Perełki
Malinki
Kwiaty róży

Sposób przygotowania w urządzeniu wielofunkcyjnym:

Biszkopt- Białka ze szczyptą soli ubijamy na prędkości 8 przez 2 minuty i 40 sekund. Dodajemy żółtka i cukier. Zmniejszamy prędkość na 5 i ubijamy przez kolejne 2 minuty i 40 sekund. Na końcu dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na prędkości 3 przez 2 minuty i 15 sekund. Gotowy biszkopt przelewamy do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i pieczemy ok 40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy, przekładamy na kratkę do góry dnem i pozostawiamy do przestudzenia. Zimny kroimy na 3 części.

Krem  owocowy- Owoce przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i mieszamy do momentu zagotowania. Miksujemy blenderem na gładki krem, Wsypujemy galaretki w proszku, delikatnie studzimy i dodajemy zahartowaną owocami śmietankę. Odstawiamy do lekkiego stężenia

Krem śmietankowy-  Śmietanę ubijamy z mascarpone na prędkości 6 przez ok 2miunty. Dodajemy cukier puder, miksujemy przy prędkości 4 przez 30 sekund. Dolewamy sok z limonki i włączamy urządzenie dosłownie na 10 sekund, prędkość 4.

Przełożenie:

Biszkopt- odrobina kremu śmietankowego- połowa kremu owocowego- biszkopt- odrobina kremu śmietankowego- reszta kremu owocowego- biszkopt. Chłodzimy.
Tort wykańczamy resztą masy śmietankowej, polewą z rozpuszczonej ze śmietanką czekolady (w kąpieli wodnej), perełkami, kwiatami i owocami.


Sposób przygotowania tradycyjny:

Biszkopt- Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej dodajemy pozostałe przesiane składniki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej masłem (boki oraz spód) i wysypanej bułką tartą (tylko spód) tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika (góra-dół). Biszkopt pieczemy do suchego patyczka- ok 40 minut. Jeśli widzimy, że wierzch się zbytnio rumieni- przykrywamy go folią aluminiową. Upieczony biszkopt wyjmujemy, przekładamy na kratkę do góry dnem i pozostawiamy do przestudzenia. Zimny kroimy na 3 części.

Krem owocowy- Owoce przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i mieszamy do momentu zagotowania. Miksujemy blenderem na gładki krem, Wsypujemy galaretki w proszku, delikatnie studzimy i dodajemy zahartowaną owocami śmietankę. Odstawiamy do lekkiego stężenia



Krem śmietankowy- Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy mascarpone, cukier puder, a na samym końcu sok z limonki.

Przełożenie:

Biszkopt- odrobina kremu śmietankowego- połowa kremu owocowego- biszkopt- odrobina kremu śmietankowego- reszta kremu owocowego- biszkopt. Chłodzimy.


Tort wykańczamy resztą masy śmietankowej, polewą z rozpuszczonej ze śmietanką czekolady (w kąpieli wodnej), perełkami, kwiatami i owocami.



4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.