Lato w pełni, malin u Mamy od groma, więc nie może być tak,że ich nie wykorzystam ;)
Fakt, zbieranie męczące- zwłaszcza, że są małe i wiele z nich w wersji mięsnej, ale do takich wypieków nie potrzebujemy znowu nie wiadomo ile, więc uzbierać można raz dwa, zwłaszcza z pomocą ;) Choć ostatnio moje zbieranie zakończyło się na użądleniu przez osę i całą robotę odwalili za mnie Rodzice💗
Przerobiłam już sporo na soczki, więc pozostałości można śmiało wykorzystać do deserów. Zwłaszcza takich, gdzie roboty znowu wiele nie ma, a smak pozostaje w pamięci na długo.
Zabieramy się za pieczenie! Najpierw rolada, później krem, a na końcu polewa- choć sam cukier puder w zupełności wystarczy ;) Kto robi ze mną?
Składniki na biszkopt (blaszka z wyposażenia piekarnika):
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Polewamy roladę, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Fakt, zbieranie męczące- zwłaszcza, że są małe i wiele z nich w wersji mięsnej, ale do takich wypieków nie potrzebujemy znowu nie wiadomo ile, więc uzbierać można raz dwa, zwłaszcza z pomocą ;) Choć ostatnio moje zbieranie zakończyło się na użądleniu przez osę i całą robotę odwalili za mnie Rodzice💗
Przerobiłam już sporo na soczki, więc pozostałości można śmiało wykorzystać do deserów. Zwłaszcza takich, gdzie roboty znowu wiele nie ma, a smak pozostaje w pamięci na długo.
Zabieramy się za pieczenie! Najpierw rolada, później krem, a na końcu polewa- choć sam cukier puder w zupełności wystarczy ;) Kto robi ze mną?
Składniki na biszkopt (blaszka z wyposażenia piekarnika):
¾
szklanki cukru
¾
szklanki mąki pszennej
¼
szklanki mąki ziemniaczanej
2
łyżki kakao
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
cukier waniliowy
Składniki
na krem:
200ml
słodkiej 36% (ewentualnie 30) śmietanki
250g
serka mascarpone
4
łyżki cukru pudru
200g
zmiksowanych malin
Dodatkowo:
½
tabliczki czekolady deserowej
Cukier
puder do posypania wierzchu
Sposób
przygotowania:
Biszkopt-
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany
dodajemy cukry, następnie żółtka i przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia
mąkę. Delikatnie mieszamy, wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i wyrównujemy.
Pieczemy w nagrzanym do 180⁰C piekarniku przez ok 15 minut. Zostawiamy na
kolejne 10 minut w zamkniętym, wyłączonym
piekarniku, a następnie przekładamy na ściereczkę, odrywamy delikatnie
papier i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy tak do całkowitego
wystudzenia.
Krem-
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i zmiksowane maliny.
Mieszamy do połączenia składników i wykładamy na biszkopt. Rolujemy i
schładzamy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Polewamy roladę, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
cudne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPychotka
OdpowiedzUsuń