Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 29 lipca 2017

Rolada kakaowa z malinami

Lato w pełni, malin u Mamy od groma, więc nie może być tak,że ich nie wykorzystam ;) 
Fakt, zbieranie męczące- zwłaszcza, że są małe i wiele z nich w wersji mięsnej, ale do takich wypieków nie potrzebujemy znowu nie wiadomo ile, więc uzbierać można raz dwa, zwłaszcza z pomocą ;) Choć ostatnio moje zbieranie zakończyło się na użądleniu przez osę i całą robotę odwalili za mnie Rodzice💗
Przerobiłam już sporo na soczki, więc pozostałości można śmiało wykorzystać do deserów. Zwłaszcza takich, gdzie roboty znowu wiele nie ma, a smak pozostaje w pamięci na długo. 
Zabieramy się za pieczenie! Najpierw rolada, później krem, a na końcu polewa- choć sam cukier puder w zupełności wystarczy ;) Kto robi ze mną? 


Składniki na biszkopt (blaszka z wyposażenia piekarnika):

4 jajka
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Składniki na krem:

200ml słodkiej 36% (ewentualnie 30) śmietanki
250g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
200g zmiksowanych malin

Dodatkowo:

½ tabliczki czekolady deserowej
Cukier puder do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:

Biszkopt- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukry, następnie żółtka i przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia mąkę. Delikatnie mieszamy, wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym do 180⁰C piekarniku przez ok 15 minut. Zostawiamy na kolejne 10 minut w zamkniętym, wyłączonym  piekarniku, a następnie przekładamy na ściereczkę, odrywamy delikatnie papier i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.

Krem- Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i zmiksowane maliny. Mieszamy do połączenia składników i wykładamy na biszkopt. Rolujemy i schładzamy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Polewamy roladę, a następnie posypujemy cukrem pudrem.


2 komentarze:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)