Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 3 lipca 2017

Omlet z botwinką

Ktoś właśnie wstał i jest bardzo głodny? No  to na pewno nie pogardzi takim omletem :)
Przygotowałam go jakiś czas temu i z przyjemnością powtórzę, bo był naprawdę smaczny. Pulchny, nie wysuszony i z tym dodatkiem buraków... Mniam!
Jeśli macie chwilkę wolnego przed pracą, to raz dwa, ubić jajka, posiekać resztę składników i wrzucić wszystko na patelnię. Przyjść za kilka minut po gotowe ;)
 


Składniki:

3 jajka
1 łyżka masła (np. klarowanego)
Odrobina soli i pieprzu
1 młody burak wraz z nacią
Garść rukoli

Sposób przygotowania:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na pianę. Do sztywnej dodajemy żółtka i miksujemy tylko do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem. Masło przekładamy na patelnię, rozgrzewamy. Wlewamy masę jajeczną, posypujemy obranym, drobno posiekanym burakiem oraz jego nacią. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu do przyrumienienia spodu i ścięcia wierzchu. Podajemy na ciepło z odrobiną rukoli i pieczywem.



3 komentarze:

  1. super pomysł z tą botwinką w omlecie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym wydaniu jeszcze go nie próbowałam, a wygląda na przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny botwinki teraz pod dostatkiem więc polecam 😉

    OdpowiedzUsuń

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)