Sernik, który wizualnie w ogóle mi się nie podoba. Dokładniej rzecz biorąc nie podoba mi się wzorek jaki wyszedł z masy serowej pomiędzy pierwszą a drugą częścią tego sernika z owocami. Pierwotny zamysł był taki, że każdą warstwę wyleję dopiero kiedy poprzednia zastygnie... niestety moje dziecię zaczęło tak grymasić, że nocne kucharzenie zamiast przyjemnością stało się mordęgą. Zrobiłam byle jak, byle szybko ;) Stąd też moje niezadowolenie. Dodaję przepis tylko i wyłącznie na Waszą prośbę, bo szczerze powiedziawszy nawet nie miałam zamiaru go publikować. Zresztą nawet nie miałam napisane składników tak na "roboczo" więc i z napisaniem całości chwilę zeszło.
Mam nadzieję, że sernik ten będzie dla Was inspiracją i jeśli nie taki sam, to zrobicie w podobnej wersji z owocami, które nadal są dostępne (czarna porzeczka, jagoda...)
Składniki na tortownicę o śr. 28cm
Mam nadzieję, że sernik ten będzie dla Was inspiracją i jeśli nie taki sam, to zrobicie w podobnej wersji z owocami, które nadal są dostępne (czarna porzeczka, jagoda...)
Składniki na tortownicę o śr. 28cm
200g
kakaowych herbatników
(moje
wyjątkowo czarne, które kupuję zawsze w Kauflandzie, gdzie indziej tak ciemnych
nie widziałam)
80g
masła
Sernik:
1 kg
sera (u mnie z wiaderka)
200g
cukru pudru+ 4 łyżki
1
opakowanie żelatyny fix deserowej (60g)
500g
malin
150g
czerwonej porzeczki (pozbawionej szypułek)
1
galaretka owoce leśne
Dodatkowo:
1
op.galaretki malinowej
Sposób
przygotowania:
Spód:
Herbatniki
mielimy w mikserze lub wałkiem (w grubej foliowej torbie) wraz z roztopionym
masłem. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, wyrównujemy i mocno
dociskamy. Schładzamy w lodówce.
Sernik:
Galaretkę
rozpuszczamy w ¾ szklanki wody. Obrane, przepłukane i osuszone owoce miksujemy
z 4 łyżkami cukru pudru. Możemy przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek, ale
ja sobie ten etap odpuściłam. Ser i cukier puder (200g) mieszamy mikserem.
Powoli do ucierającej się masy dodajemy żelatynę rozpuszczoną wg przepisu na
opakowaniu. Odejmujemy ⅓ i
odstawiamy na bok, a do pozostałej części dodajemy przestudzoną galaretkę.
Mieszamy i ponownie odstawiamy połowę na bok. Do pozostałej części dodajemy
zmiksowane owoce.
Przełożenie:
Na
spód herbatnikowy wylewamy połowę masy malinowo- porzeczkowej, jak lekko się zetnie
wlewamy część z galaretką, mieszamy wykałaczką tak by utworzyły się zygzaki.
Pokrywamy resztą masy serowej z owocami (malinowo-porzeczkową). Chłodzimy.
Wierzch dekorujemy pozostałą masą serową (białą) i pokrywamy galaretką
malinową, rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu. Jeśli masa serowa biała
zbytnio stężeje, można nałożyć ją za pomocą szprycy z ozdobną końcówką.
Jaki ser z wiaderka będzie najlepszy?
OdpowiedzUsuńKurcze odpisałam wczoraj na komentarz a dziś widzę że jednak go nie dodało :/ Ser najlepszy to Mój Ulubiony z Wielinia, ale mogę też polecić nowość od marki President- Twaróg sernikowy z mascarpone :)
Usuń