Odkąd w mojej kuchni rządzi urządzenie Tefal Companion, chodziło za mną przygotowanie takiej konfitury, gdzie mieszaniem składników w końcu nie zajmę się ja. Okazja natrafiła się gdy u Teściów na działce zebrałam odrobinę dorodnej czarnej porzeczki...
Nie dość, że zawiera mnóstwo witamin, to jeszcze dzięki zawartej w niej pektynie konfiturę możemy przygotować bez dodatku cukrów żelujących czy innych substancji utwardzających. No chyba, że chcemy zrobić typowy dżem ;) W trakcie przygotowania wydawać by się mogło, że z konfiturą nie ma to nic wspólnego, a bardziej z sokiem. Co tu dużo mówić, gorąca konfitura jest dość płynna, ale dajcie jej ostygnąć! A jeśli dacie jej np kilka dni w chłodzie, to już w ogóle jest rewelacyjna :)
Regulować także możemy smak samego przetworu dodając ciut mniej lub więcej cukru. Moja jest kwaskowata, ale na takiej mi zależało. Do ciast będzie idealna, bo zrównoważy ich słodkość.
Nie będę Was dłużej przekonywać. Zróbcie i już :) Tyle.
Składniki:
Nie dość, że zawiera mnóstwo witamin, to jeszcze dzięki zawartej w niej pektynie konfiturę możemy przygotować bez dodatku cukrów żelujących czy innych substancji utwardzających. No chyba, że chcemy zrobić typowy dżem ;) W trakcie przygotowania wydawać by się mogło, że z konfiturą nie ma to nic wspólnego, a bardziej z sokiem. Co tu dużo mówić, gorąca konfitura jest dość płynna, ale dajcie jej ostygnąć! A jeśli dacie jej np kilka dni w chłodzie, to już w ogóle jest rewelacyjna :)
Regulować także możemy smak samego przetworu dodając ciut mniej lub więcej cukru. Moja jest kwaskowata, ale na takiej mi zależało. Do ciast będzie idealna, bo zrównoważy ich słodkość.
Nie będę Was dłużej przekonywać. Zróbcie i już :) Tyle.
Składniki:
3 kg
czarnej porzeczki
1½
kg cukru kryształu
Sposób
przygotowania w Tefal Companion:
Owoce
dokładnie obieramy, usuwamy ogonki. Wsypujemy do misy z założonym mieszadłem
naprzemiennie z cukrem. Włączamy program 4, ustawiamy temperaturę 90⁰C i czas
40 minut. Zatyczkę ustawiamy na większe odparowywanie. Po upływie 30 minut
zwiększamy temperaturę do 110⁰C. Po skończonej pracy przelewamy konfiturę do
wyparzonych, osuszonych słoiczków i zakręcamy. Nie wymaga dodatkowej
pasteryzacji, ale jeśli ktoś nie jest do końca przekonany, można wstawić do
garnka z np. ścierką na dnie, zalać do połowy wodą i od momentu zagotowania
potrzymać jeszcze 2 minutki.
Sposób
przygotowania tradycyjny:
Owoce
dokładnie obieramy, usuwamy ogonki. Wsypujemy do rondla lub szerokiego garnka
naprzemiennie z cukrem. Stawiamy na średnim ogniu i często mieszając gotujemy
przez ok 1 godzinę. Konfiturę przelewamy do wyparzonych, osuszonych słoiczków i
zakręcamy. Nie wymaga dodatkowej pasteryzacji, ale jeśli ktoś nie jest do końca
przekonany, można wstawić do garnka z np. ścierką na dnie, zalać do połowy wodą
i od momentu zagotowania potrzymać jeszcze 2 minutki.
Jak
sprawdzić czy jest odpowiednio gęsta? Wystarczy nabrać odrobinę na łyżeczkę i
przechylić. Jeśli pozostawia smugę- jej konsystencja jest dobra.
Jeśli chcemy uzyskać dżem- do przygotowania użyjmy cukru żelującego.
Czarna porzeczka zawiera mnóstwo naturalnej substancji żelującej- pektyny, ale
nie na tyle, by z konfitury zrobił się dżem , nawet podczas długiego gotowania,
mieszania i odparowywania.
A później na zimę idealna ;)
OdpowiedzUsuńObserwuję ;)