Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 31 lipca 2017

Konfitura z czarnej porzeczki

Odkąd w mojej kuchni rządzi urządzenie Tefal Companion, chodziło za mną przygotowanie takiej konfitury, gdzie mieszaniem składników w końcu nie zajmę się ja. Okazja natrafiła się gdy u Teściów na działce zebrałam  odrobinę dorodnej czarnej porzeczki...
Nie dość, że zawiera mnóstwo witamin, to jeszcze dzięki zawartej w niej pektynie konfiturę możemy przygotować bez dodatku cukrów żelujących czy innych substancji utwardzających. No chyba, że chcemy zrobić typowy dżem ;) W trakcie przygotowania wydawać by się mogło, że z konfiturą nie ma to nic wspólnego, a bardziej z sokiem. Co tu dużo mówić, gorąca konfitura jest dość płynna, ale dajcie jej ostygnąć! A jeśli dacie jej np kilka dni w chłodzie, to już w ogóle jest rewelacyjna :)
Regulować także możemy smak samego przetworu dodając ciut mniej lub więcej cukru. Moja jest kwaskowata, ale na takiej mi zależało. Do ciast będzie idealna, bo zrównoważy ich słodkość. 
Nie będę Was dłużej przekonywać. Zróbcie i już :) Tyle.


Składniki:

3 kg czarnej porzeczki
1½ kg cukru kryształu

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

Owoce dokładnie obieramy, usuwamy ogonki. Wsypujemy do misy z założonym mieszadłem naprzemiennie z cukrem. Włączamy program 4, ustawiamy temperaturę 90⁰C i czas 40 minut. Zatyczkę ustawiamy na większe odparowywanie. Po upływie 30 minut zwiększamy temperaturę do 110⁰C. Po skończonej pracy przelewamy konfiturę do wyparzonych, osuszonych słoiczków i zakręcamy. Nie wymaga dodatkowej pasteryzacji, ale jeśli ktoś nie jest do końca przekonany, można wstawić do garnka z np. ścierką na dnie, zalać do połowy wodą i od momentu zagotowania potrzymać jeszcze 2 minutki. 


Sposób przygotowania tradycyjny:

Owoce dokładnie obieramy, usuwamy ogonki. Wsypujemy do rondla lub szerokiego garnka naprzemiennie z cukrem. Stawiamy na średnim ogniu i często mieszając gotujemy przez ok 1 godzinę. Konfiturę przelewamy do wyparzonych, osuszonych słoiczków i zakręcamy. Nie wymaga dodatkowej pasteryzacji, ale jeśli ktoś nie jest do końca przekonany, można wstawić do garnka z np. ścierką na dnie, zalać do połowy wodą i od momentu zagotowania potrzymać jeszcze 2 minutki.


Jak sprawdzić czy jest odpowiednio gęsta? Wystarczy nabrać odrobinę na łyżeczkę i przechylić. Jeśli pozostawia smugę- jej konsystencja jest dobra.
Jeśli chcemy uzyskać dżem- do przygotowania użyjmy cukru żelującego. Czarna porzeczka zawiera mnóstwo naturalnej substancji żelującej- pektyny, ale nie na tyle, by z konfitury zrobił się dżem , nawet podczas długiego gotowania, mieszania i odparowywania.


1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)